Først til uken er partiet klar til å gi Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg svar på et svært enkelt spørsmål:

Vil Frp forhandle med Høyre, Venstre og KrF om en politisk samarbeidsavtale - selv om det nå er klart at kun Høyre og Venstre vil sitte i selve byrådet.

KrF greide naturlig nok å svare med én gang. Svaret var ja. Dette kostet trolig ikke KrFs ene representant, Øyvind Håbrekke, mange kalorier.

Frp greier ikke å svare. De må ha et nytt møte om saken. Og de greide ikke å organisere dette møtet denne uken fordi det var høstferie. Og det er høyst uklart om dette møtet vil produsere et svar, eller hva et eventuelt svar vil bli.

Ja? Nei? Vet ikke?

Alt er i det blå.

Og hva skjer mens Oslo Frp krangler med seg selv på bakrommet? Høyre og Venstre sitter og forhandler, og lukker kapittel etter kapittel i den neste byrådsplattformen. I ro og mak. Lae Solberg og Venstres Hallstein Bjercke har jo flaks også!

Den interne konflikten i Frp er delikat. På den ene siden står et enstemmig styre i fylkeslaget. På den andre siden står de fire personene som er valgt inn i bystyret av folket, herunder den ekskluderte førstekandidaten Lars Petter Solås. Ingen av de fire folkevalgte sitter i fylkesstyret.

Det er blitt en vane for meg å synes synd på Frps Magnus Birkelund. På grunn av at Solås ble ekskludert, rykket Birkelund opp til å bli frontfigur. En vanskelig nok posisjon i seg selv. Man skulle tro mannen fikk hjelp av sine egne.

I stedet er Birkelund påført munnkurv, bundet på hender og føtter, Birkelund er satt under administrasjon. Er det slik man behandler en veloppdragen Bærums-gutt med forkjærlighet for nystrøkne skjorter?

Ydmyke og umyndiggjøre

For hva er det første fylkesleder Andreas Meeg-Bentzen, som ikke er valgt inn i bystyret, gjør?

Jo, han sørger for å ydmyke og umyndiggjøre den fra før ukjente og uerfarne Magnus Birkelund - ved å påtvinge ham følgende vedtak: At Frp ikke vil støtte et byråd de ikke selv sitter i.

Hva er hovedproblemet med dette?

At det er meningsløst i den situasjonen Oslo som nå foreligger.

Og at styret i Oslo Frp er så store amatører at de ikke forstår innholdet i, eller konsekvensene av, det de har vedtatt.

De kan umulig forestå at dette vedtaket setter Frp på gangen uten innflytelse, mens Høyre kan bli tvunget i fanget på MDG.

La meg forklare:

Dette med ikke å støtte et byråd man ikke sitter i seg selv er en anvendelse av en doktrine Frps tidligere leder Carl I. Hagen formulerte i valgkampen i 2005.

Ikke stemmekveg for Høyre

Essensen i doktrinen er:

Frp vil ikke være stemmekveg for Høyre, slik at Høyre kommer til makten ved Frps hjelp men uten at Frp selv får sitte i regjering sammen med Høyre.

Doktrinen er aldri blitt aktivert, men er likevel historisk i norsk politikk: Det var Høyre, Venstre og KrFs aksept for denne doktrinen som gjorde at Frp for første gang kom i regjering etter den borgerlige seieren i 2013, og ble sittende i sju år.

Den logiske forutsetningen for å aktivere doktrinen er at Ap ikke vil gi fra seg makten frivillig, men stiller som betingelse at det borgerlige flertallet står sammen om å felle Ap og deres koalisjon i en avstemning.

Problemet for styret i Oslo Frp er at Raymond Johansen allerede valgnatten fastslo at hans rødgrønne byråd ville gå av. Kun hvis Frp snur trill rundt, og sier at de vil støtte at Johansens byråd fortsetter, vil han omgjøre beslutningen om å gå av.

Oslo Frp har altså vedtatt at de ikke vil støtte det nye byrådet - uten at Høyre og Venstre trenger Frps støtte for å danne nytt byråd.

Skal Frp støtte Raymond?

Høyre og Venstre kan danne nytt byråd helt på egen hånd!

Du er ikke stemmekveg hvis ingen trenger stemmen din.

I dagens situasjon gir det å benytte seg av Carl I. Hagens doktrine utelukkende mening hvis Frp sier at de vil støtte at Aps Raymond Johansen, MDG og SVs byråd hvis de ikke får sitte i byrådet selv.

Har noen hørt Frp si dette?

Nei, ingen har det.

Jeg tror vedtaket ble fattet ved en ren arbeidsulykke. Med mye følelser og hjerte, men uten hjerne og rasjonalitet.

Vedtaket ble fattet etter at det samme dag ble klart at Venstre brøt ut av sonderingene med de tre andre på borgerlig side: Venstre ville ikke sitte i byråd med Frp og KrF.

Venstre belønnet for å stille ultimatum

Og det aksepterte Høyre!

Høyre belønnet Venstres ultimatum mot de to andre borgerlige partiene med å gi dem plass i byrådet, sammen med Høyre!

Det er det grunn til å tro at styret i Oslo Frp taklet dårlig.

Og så glemte man rent å tenke seg om før man fattet et vedtak som nå helt eller delvis må omgjøres på møtet til uken dersom Frp skal forhandle om en samarbeidsavtale. Du forhandler jo ikke om en samarbeidsavtale med et byråd du ikke støtter!

Uansett utfall har vedtaket i styret svekket partiets forhandlingsposisjon dramatisk. Eller drevet Høyre og Venstre over i armene til MDG, noe Venstre ikke ville ha vært lei seg for. De gikk jo til valg på at Høyre, Venstre og MDG er drømmebyrådet.

Men som neppe var Frps ønske.

Det er ikke annet å si enn at vi er vitne til en episk politisk hjelpeløshet.

Les også

Nå er Sylvi i gang med svartmalingen av Oslo igjen

Les også

Nå kan folk i Oslo kødde med Frp i valget – takket være departementet

Les også

Don't cry for me, Eirik Mosveen