Våren har bydd på svært travle dager for politiet, spesielt i sentrum, sør og øst.

Det er avdekket sju tilfeller av bruk av skytevåpen. I tillegg er en rekke personer knivskadd. To mennesker er drept.

Se oversikten lenger ned i saken.

Samtidig etterforskes to drap, ett nederst på Grünerløkka og ett på Sandaker. I begge drapene er det siktede personer, som begge sitter varetektsfengslet.

Skutt på Grønland

Den siste skytingen på Grønland natt til søndag 28. april føyer seg inn i en rekke alvorlige voldsepisoder denne våren.

– Rett over kl. 03.20 ble det løsnet flere skudd mot én eller flere personer inne på Beirut kebab. En person ble truffet og er innlagt på sykehus. Tilstanden til offeret er uavklart, forteller politiadvokat Johannes Hafsahl ved Enhet sentrum, til Avisa Oslo.

Dagen etter er fortsatt ingen pågrepet i saken. Politiet skal undersøke DNA-spor på et våpen som ble funnet, opplyser politiadvokaten.

– Det er en stor bekymring at det er veldig unge gutter og menn som tyr til bruk av våpen og vold. Det får alvorlige konsekvenser for de som står bak og de som utsettes for dette, sa politiinspektør Grete Metlid tidligere denne måneden.

DENNE OVERSIKTEN OPPDATERES ETTER ALVORLIGE HENDELSER:

Voldsvåren 2024 – dette er oversikten

  • 5. mai – mann i 20-årene påført skuddskade på Linderud. To menn er siktet i saken.
  • 28. april – mann påført skuddskade i kebabsjappe Grønland. Mann i 20-årene truffet av skudd etter å ha tatt seg inn i Beirut Kebab i Smalgangen ved 03-tiden natt til søndag 28.4. Alvorlig skadd, men var bevisst. Politiet ser etter flere mulige gjerningspersoner. Det er tatt beslag i ett våpen.
  • 27. april: Knivstikking Møllergata. To menn var i basketak med en annen mann og påførte ham stikkskader, deretter løp de fra stedet.
  • 26. april: Knivstikking på Romsås. Ikke meldt om alvorlig skade, men person stukket med «skarp gjenstand».
  • 24. april: Alvorlig voldshendelse på Hauketo. To menn pågrepet og varetektsfengslet, siktet for drapsforsøk. Person utsatt for grov vold. Meldingen kom til politiet klokken 00.45. Begge de varetektsfengslede er utenlandske statsborgere.
  • 24. april: Mulig avfyrt skudd inne på utested i sentrum. Ingen skadd.
  • 22. april: 18-åring funnet skutt i barnehage på Holmlia. Ikke livstruende skadet. Skyldes trolig et uhell, har politiet uttalt.
  • 21. april: Knivstikking på Oslo S. Offeret ble funnet i en taxi. En 17-åring ble pågrepet etter at en jevnaldrende ble knivstukket. Tre personer, alle under 18 år, er siktet etter hendelsen. Det antas å være en relasjon mellom offer og de siktede tenåringene.
  • 20. april: Knivstikking på Vaterland natt til lørdag 20. april. Mann i 30-årene alvorlig skadet. Politiet sa det trolig var en form for konfrontasjon mellom to fraksjoner før hendelsen. Gjerningspersonen, og de han var sammen, løp fra stedet. Politiet antar offer og gjerningspersoner eller ikke hadde kjennskap til hverandre fra tidligere.
  • 15. april: 18-åring meldte at han var påført skuddskade i næringsbygg på Bryn. To unge menn er siktet for medvirkning til forsøk på drap. Seks unge er siktet i saken. Skyldes trolig en konflikt mellom tenåringer.
  • 1. april: Drap nederst på Grünerløkka. Den siktede mannen erkjenner skyld for knivdrap på en venninne.
  • 23. mars. Mann i 40-årene skutt ved Hersleb skole på Tøyen. Skjedde utendørs. Én av de to som er siktet for drapsforsøk, ble pågrepet i Sverige to dager etter hendelsen, hvor han også skal ha oppholdt seg under hendelsen. To dager senere ble nok en mann pågrepet og siktet for drapsforsøk.
  • 29. februar: Mann drept i blokk på Sandaker. Offerets datter pågrepet og siktet i saken. Hun sitter varetektsfengslet.
  • 27. februar: Skudd avfyrt mot inngangsdør på Løren. Ingen skadd. Folk var hjemme da skuddene falt. To menn i 20-årene ble pågrepet under en politiaksjon og senere varetektsfengslet.
  • 19. februar: Knivstikking i Storgata. Ikke kritisk skade. Mann fra rusmiljøet i nærheten siktet.
  • 6. februar: Flere svært unge gutter involvert i knivstikking på Grønland. To 15-åringer ble varetektsfengslet, en 14-åring måtte løslates. Offeret var i slutten av tenårene.
  • 30. januar: Skudd avfyrt mot en bolig på Røa. En mann varetektsfengslet. Ingen skadd.
  • 25. januar: Knivstikking inne i en moské på Grønland. Mann i 30-årene siktet for drapsforsøk. Offeret påført skader i en hånd.



Må varsle

Men også Enhet øst har opplevd en dramatisk vår.

Etter episodene i byens sørlige og østlige bydeler, oppfordrer enhetsleder John Roger Lund og leder for etterretningsseksjonen, Harald Bøhler, folk til å bli flinkere til å varsle politiet ved pågående hendelser:

– Vi opplever at det er svært få som melder fra til politiet, sier Bøhler til Nordstrands Blad.

Dette gjelder også i tilfeller hvor det enten akkurat har skjedd en alvorlig hendelse, eller den faktisk pågår.

– Hører man skyting eller smell, så koster det ingenting å varsle politiet. Dette er saker vi tar svært alvorlig. Tipsingen kan også gjøres anonymt om man ønsker det. Helt konkret har vi i politiet en forventning om at mer enn én person ringer hvis man hører skyting i nabolaget sitt, sier Bøhler til avisen etter skytingen i en barnehage mellom Asperudtoppen og Lerdalstoppen.

I 2022 og 2023 laget AO disse oversiktene over skyteepisoder i byen:

– Jeg går ikke inn i detaljer om den enkelte sak, men generelt når det gjelder de siste hendelsene, ser det per nå ut som dette kan være personlige konflikter og hendelser som er basert på ting som skjer der og da. Det ligger også historikk og konflikter til grunn for flere av dem, sa politiinspektør Metlid.

– Vi vet også at vi fra tid til annen får konflikter og voldsepisoder knyttet til personer i kriminelle miljøer og at det kommer med forhøyet aktivitet i deler av året. Erfaringsbasert vet vi at dette ofte kan komme i forbindelse med vårmånedene, sa hun.