– Ser byråden det hele tatt det umenneskelige ved disse overraskende og fullstendige nedleggelsene?

Det sa politikeren Rismyhr under onsdagens bystyremøte. Hun viste til nedleggelsen av Romsås sykehjem og Ammerudhjemmet i Groruddalen og at beboere «ble kastet ut av det de trodde var sitt siste hjem».

Sentralt for Rødt-politikerens kritikk var varslingen beboerne har fått. Hun beskrev nedleggelsene som bråe og belastende for de det gjelder, og viste også til at åtte beboere må flytte fra sykehjemmet sitt for andre gang.

– Det må jo kunne gjøres på en annen måte, sa en synlig oppgitt Maren Rismyhr.

Les også

Arild solgte leiligheten for å bo nærmere Tove: Nå skal sykehjemsplassen hennes legges ned

Viste til liten etterspørsel

– Jeg har stor respekt for engasjementet for gamle i Groruddalen, sa byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Robert Steen (Ap) da han innledet sitt svar.

– Sykehjemsplasser er kostbare å drifte, også de tomme, presiserte byråden samtidig.

Han viste til Oslo kommunes behov for å tilpasse antallet sykehjemsplasser til behovet som er. I første omgang forventer kommunen et synkende behov, før det vil stige igjen på lang sikt.

– Da tar vi ned kapasiteten noen steder, samtidig som vi åpner nye sykehjem nye plasser, sa Steen om det han mente var en helt nødvendig balanse.

– Uheldig

Da Venstres Juliane Ferskaug konfronterte han med at beboere har blitt flyttet flere ganger, erkjente Steen følgende:

– Det er uheldig å flytte på beboere flere ganger.

Samtidig vektla Robert Steen at han oppfattet at støyen rundt nedleggelser av sykehjemsplasser er større i forkant av nedleggelsene, men mindre i etterkant. Dette mener Steen er et tegn på at Sykehjemsetaten er gode på å håndtere beboerne.

Tidligere i mai gikk en melding fra Sykehjemsetaten ut til pårørende og beboere på Romsås sykehjem. Beskjeden gikk ut på at hjemmet avvikles når dagens kontrakt går ut til neste år. Årsaken er «manglende etterspørsel» etter sykehjemsplasser, ifølge etaten.

«Det er nå mange ledige plasser i bydel Grorud. På bakgrunn av dette har det blitt besluttet å avvikle Romsås sykehjem. Dagens kontrakt går ut i 2023», het det i meldingen.