(Oslodebatten)

- De som bidrar til å motarbeide fagorganisering vil få med meg å gjøre, og det er ikke sikkert de kommer til å like det.

Jeg ble så glad for å lese disse ordene fra Hadia Tajik. At vår nye arbeidsminister vil ta organisasjonsfrihet for alle på alvor er godt nytt fra Arbeiderpartiet, særlig for oss som er ansatt hos Raymond Johansen.

Han hisser seg opp når andre driver fagforeningsknusing, men sannheten er at han lefler med det selv.

Som tillitsvalgt for Lektorlaget representerer jeg 48 lektorer på Elvebakken videregående skole, men vi nektes retten til å forhandle om arbeidstida vår. I Oslo kommune er det kun Utdanningsforbundet som har rett til å forhandle med Utdanningsetaten. Der er vi nektet forhandlingsrett. Vi har visst brukt organisasjonsfriheten «feil». fordi vi har ikke valgt «rett» fagforening.

I alle andre norske kommuner gir to medlemmer i klubben rett til medbestemmelse, og å få være med å forhandle om og rett til å delta i medbestemmelsesmøter. I Oslo gjelder organisasjonsfriheten bare på papiret.

Oslo er eneste kommune som krever at en fagforening må organisere mer enn 20 prosent av de ansatte for at man skal få medbestemmelse. Det høres jo helt vilt ut, men likevel stemte Arbeiderpartiet mot å likebehandle de som velger små og de som velger store fagforbund.

Sammen med SV, MDG og Rødt stemte Arbeiderpartiet mot reell organisasjonsfrihet hos landet største arbeidsgiver, Oslo kommune. Bare de borgerlige partiene stemte for å likebehandle alle ansatte.

Ved 2019-valget fikk Ap akkurat 20 prosent av stemmene i Oslo. Hadde Oslo bystyre hatt samme sperregrense som fagforeningene, ville Høyre alene fått alle plassene i bystyret. Arbeiderpartiet og SV ville selvsagt aldri akseptert noe så udemokratisk for seg selv, så hvordan kan de kreve at fagorganiserte skal ta til takke med et så udemokratisk system?

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Hvorfor er det sånn?

Ved forrige kommunevalg fikk Ap millionstøtte fra LOs mektigste forbund, Fagforbundet. På toppen kommer millionstøtte til «aktiviteter» hvert år. Forbundsleder Mette Nord mener det er en god investering i politikk som tjener hennes medlemmer, skrev Fagbladet om utbetalingene.

At Fagforbundet ikke vil la andre sitte ved bordet kom også klart frem under en åpen høring i Finansutvalget. Forbundets mann sa faktisk at regelverket i Oslo er mer demokratisk enn i resten av landet.

Jeg og mine kolleger, som bruker organisasjonsfriheten til å være organisert utenfor LO, merker i alle fall at Aps politikk i Oslo hjelper Mette Nords medlemmer mer enn oss. Fagforbundet vil ikke slippe til andre.

Hvis pengestøtte fra landets største fagforening får påvirke folkevalgte når de som øverste arbeidsgiver skal stemme over om ansatte skal ha like rettigheter, ja da har vi et alvorlig demokratisk problem.

Kan arbeidsministeren være bekjent av sånne tilstander? Jeg håper inderlig jeg tar feil, men jeg ser ingen andre logiske grunner til å la være å likebehandle oss. Jeg har flere ganger utfordret Johansen offentlig, men han vil ikke svare meg.

Derfor ble jeg så glad for at Tajik skal ta et oppgjør med motarbeiding av fagorganisering. Start gjerne med en prat med Raymond Johansen. og Mette Nord. Du svikter oss vel ikke du også?

Les flere debattinnlegg på og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Vedums strømtiltak hjelper direktøren i villa mer enn alenemammaen i toroms

Les også

Jeg valgte bevisst å flytte fra vestkanten til Mortensrud, et valg mange ikke forsto

Les også

Opp med øya og ut på idrettsbanen!

Les også

Ruter opererer med gårsdagens strategi