Tidligere mandag ble det sendt ut tekstmelding fra kommunen til rundt 700.000 Oslo-innbyggere. Beskjeden var krystallklar: Spar vann, og gjør det for byen din.

De siste månedene har kommunen informert både titt og ofte om den lave fyllingsgraden i Oslos vannmagasiner. Lite nedbør i høst og vinter har vært den avgjørende årsaken. Det har heller ikke hjulpet av innsjøen Gjerdingen er blitt tappet ned for å bli rehabilitert.

Situasjonen har vært mest alvorlig for Maridalsvannet, som forsynet rundt 90 prosent av Oslos innbyggere med vann. De resterende innbyggerne får vann fra Elvåga i Østmarka. Mandag fikk også de tekstmeldingen fra kommunen.

Kommer med kraftig informasjonspakke

– Nå ser vi at det er ti dager til hvor det ikke er meldt nedbør. Vi vil komme med en ganske kraftig informasjonspakke fra Oslo kommune. Det vil jeg også komme tilbake til i løpet av veldig kort tid, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Avisa Oslo.

Han påpeker at informasjonsarbeidet er viktig for å få opp bevisstheten hos Oslos innbyggere om vannmangelen. Beskjeden i meldingen fra kommunen mandag var også klar.

«Kjære Oslo! Akkurat nå har vi mindre vann enn normalt, og vi trenger din innsats for å spare vann! Dusj kortere, slå av kranen ved tannpuss og unngå vanning av plen. Gjør det for Oslo, så har vi fortsatt vann til de viktigste tingene i vårt liv.»

– Vi er vant til å bruke mye vann. Når vi leser om at folk reduserer fra å stå i dusjen fra 30 minutter til 20 minutter, så tror jeg ikke akkurat vi er der vi skal være. Så vi har en jobb å gjøre med å få opp bevisstheten rundt at dette med vann, som vi alltid har kunnet bruke med overflod, nå i en periode er en vare vi må være forsiktig med, sier Johansen.

Lærer av pandemihåndteringen

Han trekker frem korona-informasjonen som en viktig lærdom når byrådet nå skal nå ut til alle Oslos innbyggere.

– Vi har lært mye om å kommuniserer ut til ulike grupper gjennom pandemien, så vi vil komme tilbake om veldig kort tid fra byrådets ledelse, sier Johansen.

– Så det er ikke sånn at du tror innbyggerne har skjønt alvoret?

– Langt derifra, langt derifra. Deg og meg inkludert. Det er ikke noe vi går og tenker på når vi våkner. Dette er jo ting vi ikke er vant til å gjøre. Men hvis det fortsetter nå med perioder med lite nedbør så er faktisk situasjonen ganske alvorlig.

Han vil foreløpig ikke gå konkret inn på hva som kan bli de direkte konsekvensene av vannmangelen. Det «kommer vi tilbake til», sier han. Byrådslederen påpeker likevel at situasjonen både er et privat og offentlig ansvar.

Så mye kan du spare

Oslo kommune har lagt ut følgende råd mandag:

  • Ta kortere dusjer og skru av vannet mens du tar på såpe eller sjampo.
  • Ikke la krana renne mens du pusser tennene.
  • Bruk øko-program på oppvaskmaskinen.
  • Spar klesvasken til vaskemaskinen blir helt full
  • .Bruk den «lille knappen» på toalettet når du trekker ned.
  • Sett en mugge med vann i kjøleskapet, så slipper du å la vannet renne for å få det kaldt.
  • Ikke vann gressplenen. Det gjør ikke noe om gressplenen blir litt gul. Den klarer seg uansett.
  • Bruk kanne når du skal vanne blomster og busker i hagen.
  • Unngå å vaske bilen ofte.

Oslo kommune har også gjennomført noen regnestykker for å vise hvor mye vann man bruker_

  • Når du dusjer, bruker du omtrent 12 liter vann per minutt. Ved å redusere tiden fra ti til fem minutter, kan du hvert år spare 22 000 liter vann. Hvis hele Oslo gjør dette sparer vi 15,4 milliarder liter vann hvert år.
  • En tannpuss bruker rundt 19 liter vann hvis du lar vannet renne. Skrur du det av mens du pusser, kan du hvert år spare rundt 13 800 liter vann.
  • Til sammen blir dette 9,6 milliarder liter vann spart på et år.
  • En vannspreder bruker mellom 1000 og 1500 liter per time. Det vil si at på en time bruker en standard vannspreder cirka like mye vann som 10 personer bruker på et helt døgn. Om vi lar sprederen stå på et helt døgn, så har en eneste vannspreder brukt like mye vann som 240 personer på tilsvarende tid.