Tirsdag formiddag møtte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) lederne i Oslo politidistrikt på Stovner politistasjon. Møtet fant sted en drøy uke etter at en tenåring ble skutt i en fotgjengerundergang kun et steinkast unna politistasjonen.

Skytingen er den sjette i Oslo bare i høst, og nettopp de mange skyteepisodene var tema for møtet.

– Jeg opplever at vi har en justisminister som ønsker å være tett på problematikken som er tema her i dag, nemlig skytingene som har foregått i Oslo de siste månedene, sier John Roger Lund, leder i Enhet øst i Oslo politidistrikt.

Hans enhet omfatter Stovner og Manglerud politistasjon, og dekker et område som strekker seg fra Groruddalen til Holmlia.

Har ikke oversikt

Lund deltok selv på møtet med justisministeren, der han blant annet fortalte om hvordan politiet jobber for å ta ut våpen fra kriminelt belastede miljøer.

Hittil i år har politiet i Enhet øst tatt beslag i nærmere 50 skytevåpen og 70-80 macheter, forteller Lund til Avisa Oslo.

– Vi vet ikke hvor mange våpen som finnes i disse miljøene, men vi ser at vi har beslaglagt veldig mange våpen i vår driftsenhet siden nyttår, sier han.

– Vi ser at det er veldig mange våpen i omløp. Det som bekymrer oss er at det er flere som tar dem i bruk, fortsetter Lund.

– Hva slags våpen dreier det seg om?

– Det er stort sett funksjonelle våpen, uten at jeg vil gå nærmere inn på det. Det ligger til etterforskningene, svarer politilederen.

Anspent situasjon

Fra tid til annen gjennomfører politiet såkalte våpenkontroller i Oslo sentrum, der samtlige personer innenfor et begrenset området blir visitert. I Enhet øst er de imidlertid mer tilbakeholdne med en slik polititaktikk, forteller Lund.

– Det vi bruker i våre områder er god etterretning for å ta ut disse våpnene. Vi ønsker ikke å bruke for mye kontrollvirksomhet i senter- og boområder, da det kan virke stigmatiserende, forklarer han.

Han mener at våpenbeslagene hittil i år tilsier at det er enkelt for kriminelle miljøer å få tilgang til skytevåpen.

– 50 skytevåpen er veldig mye, i tillegg til kniv- og machetebeslag. Det er helt uakseptabelt, sier Lund.

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, mener politiet at situasjonen i kriminelle miljøer har blitt mer anspent i løpet av høsten – særlig etter drapet på Mortensrud i begynnelsen av oktober.

– Opplever politiet økt vilje i disse miljøene til å bære våpen i det offentlige rom?

– Det kan jeg ikke si noe om, men vi ser i alle fall en økt vilje til å bruke disse våpnene. Det stadfestes gjennom skytingene vi har opplevd i høst. Det bekymrer oss, sier Lund.

Flere personer fengslet

– Hvor kommer disse våpnene fra?

– For å si det sånn: Hadde vi visst det, hadde vi dratt og hentet dem. Det er noe de ulike etterforskningene tar sikte på å undersøke, svarer han.

For to uker siden ble til sammen fem menn, samtlige med tilknytning til Mortensrud, varetektsfengslet i fire uker i to separate våpensaker. Alle er siktet for grov, ulovlig befatning med skytevåpen.

Lund trekker det fram som et eksempel på at det reageres strengt i disse sakene.

– I de aller fleste saker der vi pågriper personer med skytevåpen, foretar vi en vurdering av varetekt. Sist vi pågrep fire personer og siktet dem for våpenlovbrudd, ble de fengslet i fire uker med to ukers brev- og besøksforbud. Det illustrerer at samfunnet tar dette på alvor, sier Lund avslutningsvis.

Skyteepisodene som ryster Oslo

Siden midten av august er åtte personer skutt i seks ulike skyteepisoder i Oslo, de fleste i østre bydeler:

Søndag kveld 15. august:

En 34 år gammel mann skyter to unge menn i 18-årsalderen på T-banen ved Skøyenåsen. Det skal ikke ha vært noen relasjon mellom de involverte forut skytingen. 34-åringen blir pågrepet etter kort tid og har siden sittet i varetekt. Enn så lenge har han ikke forklart seg for politiet. Det er begjært en rettspsykiatrisk, sakkyndig undersøkelse av ham da det skal være tvil om tilregneligheten hans.

Natt til onsdag 25. august:

To unge menn blir alvorlig skadet etter etter at de blir skutt i et boligstrøk på Trosterud. Siden har to menn blitt pågrepet og siktet i saken, men begge blir løslatt etter avhør da politiet mener at mistanken mot dem er svekket. Per nå er det ingen som er pågrepet i saken. Den ene fornærmede, en 19 år gammel mann, har fortalt til Dagbladet at han mener at skytingen kan ha vært rasistisk motivert. Politiet mener at ofrene kan ha vært tilfeldige.

Mandag kveld 30. august:

En mann i 20-årene blir skutt ved T-banestasjonen på Brynseng. En 22 år gammel mann blir pågrepet påfølgende natt og siktet for drapsforsøk. Han erkjenner å ha løsnet skudd, men nekter straffskyld for siktelsen. Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, har det vært en langvarig konflikt mellom partene i tilknytning et kriminelt belastet miljø.

Natt til lørdag 2. oktober:

En 22 år gammel mann blir skutt i et parkeringshus ved Oslo Konserthus i Munkedamsveien i sentrum. Fire personer er siktet i forbindelse med saken. Tre av dem sitter varetektsfengslet, mens politiet har uttalt at mistanken mot fjerdemann er svekket. Flere av de involverte er tidligere straffedømt, blant annet for våpenlovbrudd og for å ha skutt mot en bil på Høybråten.

Torsdag kveld 7. oktober:

20 år gamle Hamse Hashi Adan blir skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud. Neste dag dør han av skadene på Ullevål sykehus. To uker senere blir en 40 år gammel mann pågrepet og siktet for å ha medvirket til drapet. Han sitter i varetekt. De norsk-albanske brødrene Valon (35) og Visar Avdyli (32) fra Bærum er siktet for å ha hatt en mer sentral rolle i drapet. De er begge etterlyst internasjonalt etter at de forlot Norge med fly til Pristina i Kosovo 9. oktober. Avdyli-brødrene er tidligere dømt for terrordeltakelse ved at de har tatt del i og støttet Den islamske staten (IS). De er foreløpig ikke pågrepet.

Mandag kveld 25. oktober:

En gutt i tenårene blir skutt i mageregionen like ved Stovner politistasjon. Fornærmede er utenfor livsfare. Så langt er en 23 år gammel mann pågrepet og siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk. Han sitter i dag varetektsfengslet. Samtidig utelukker ikke politiet ytterligere pågripelser i saken.

I tillegg til høstens skyteepisoder er det begått tre drap i Oslo i år der skytevåpen har vært involvert: På Røa 12. april, på Frogner 28. april og i Tordenskiolds gate i sentrum 19. juli.