(Nettavisen): Onsdag skulle rettssaken mot en tiltalt drosjesjåfør starte i Oslo tingrett. Slik ble det ikke, for han møtte aldri opp.

Gjennom jobben som taxisjåfør, skal den tiltalte mannen ha voldtatt en kvinnelig passasjer, og bortført en annen kvinne, som også ble utsatt for seksuelle handlinger som skal ha skjedd uten hennes samtykke.

Rettssaken skulle etter planen gå over en periode på seks dager, fra 6. til 13. mars.

Tiltalte har ikke møtt opp til noen dagene i retten. Bakgrunnen for det vil ikke jeg spekulere i, men saken er nå utsatt på ubestemt tid, forteller mannens forsvarer, Thea Vattøy Kristensen til Nettavisen.

– Er dere i kontakt med den tiltalte?

Som følge av min taushetsplikt har ikke jeg noe å si om kommunikasjonen med min klient.

Mannen er blant annet tiltalt for brudd på straffeloven paragraf 292 og 291. De omhandler seksuell omgang med noen som er ute av stand til å motsette seg handlingen. Blir mannen dømt for voldtekt til samleie, kan han få en straff på inntil 15 år i fengsel.

– Voldtok på jobb

I 2022 skal taxisjåføren ifølge tiltalen, ha tatt offeret med som passasjer fra sentrum. På en parkeringsplass på Sognsvann i Oslo, skal den tiltalte ha gjennomført en voldtekt, mens offeret var ute av stand til å motsette seg handlingen.

Han er også tiltalt for brudd på straffeloven paragraf 254, for innesperring eller bortføring, og for paragraf 297, som omhandler seksuelle handlinger uten samtykke.

Sju måneder senere, skal den tiltalte ha plukket opp et nytt kvinnelig offer. Denne gangen kjørte han henne til ulike steder i Oslo, med flere lengre stopp. Ifølge tiltalen skal han ha foretatt en seksuell handling uten samtykke. Offeret skal ikke ha hatt en reell mulighet til å forlate drosjen.

Under samme drosjetur skal tiltalte ha tatt et bankkort fra offerets veske, og brukt det i drosjens bankterminal.

Ingen leter i Norge

– Den tiltalte har antakeligvis forlatt landet. Vi er ganske trygge på at han ikke er i Norge, forteller statsadvokat Kristin Røhne til Nettavisen.

Røhne forteller at hun begjærte rettssaken utsatt, da hun forsto at den tiltalte mest sannsynlig var i utlandet.

– Jeg er i dialog med politiet om hvordan vi skal gjøre det videre, og hvilke undersøkelser vi skal fortsette med. Vi vil jo gjerne få opp saken så fort som mulig, men det er en del vurderinger som må tas i den forbindelse.

Den tiltalte er ikke norsk statsborger og satt ikke i varetekt i forkant av rettssaken. Røhne tror han har vært utenlands i flere uker.
Ut ifra den informasjonen Røhne sitter på nå, forteller hun at ingen leter etter han i Norge.

– Vi skal gjøre videre undersøkelser, for å finne ut av hvor han eventuelt befinner seg. Videre skal vi ta opp spørsmålet om vi skal etterlyse han internasjonalt eller nasjonalt.

Hittil har Røhne vært i kontakt med en politietterforsker, før hun nå vil ta saken videre med politiadvokaten.

– Politiadvokaten eller etterforsker vil ikke ha mer å si om saken enn så lenge, forteller hun.

Nettavisen har vært i kontakt med Oslo politidistrikt, som ikke har mer informasjon å tilføye i saken.