Tirsdag 5. mars har avgangselevene på alle videregående skoler i byen heldagsprøve i norsk – også kalt Osloprøven.

Samme dag opplever tjenesten som skal sørge for at nettet ikke er tilgjengelig for elevene tekniske problemer.

– Vi har for tiden problemer med sperring av nett via Driftsportal og LSI. Dette påvirker alle skoler, skriver selskapet CGI i en fellesmail til flere i Osloskolen.

I mailen skriver selskapet at feilen ble meldt inn kl. 08.45.

Problemene pågår fremdeles kl. 13, bekrefter Utdanningsetaten.

– Vaktholdet er økt

Rektor ved Nydalen videregående skole bekrefter at de ikke får sperret nettet. Derfor må vaktene følge mer med mens prøvene pågår, opplyser rektor Linn-Siri Jensen til AO.

– Vaktholdet er økt og vaktoppgaven er endret. De følger med underveis og følger med på skjermene til elevene. Vanligvis sitter de rolige og er til hjelp, men nå er de vandrende vakter, sier Jensen.

Også på Oslo Handelsgym var det eneste tiltaket å be vaktene følge ekstra godt med, opplyser Tone Fairway.

– De sørget for at elevene bare hadde lovlige sider oppe under hele prøven, sier rektor på Oslo Handelsgymnasium, Tone Fairway.

– Jobbes med feilretting

– Det jobbes med feilretting, og saken vil bli oppdatert på Infoportalen ved endring i status, står det i mailen fra leverandøren.

Ifølge en tipser til AO som er ansatt i Osloskolen ble feilen først oppdaget etter at prøvene startet.

– Elevene sitter i klasserommet og skriver for harde livet mens feilen pågår, sier vedkommende til AO, som ønsker å være anonym av hensyn til jobben.

Sperreløsningen til Osloskolen heter Netsweeper, og leveres av den canadiske selskapet CGI. Løsningen for PC og Mac har vært i bruk siden februar i år.

Tipser sier at løsningen har blitt testet på skolene før – men ikke i så stor skala. Vedkommende håper ikke samme svikten skjer under eksamenene til våren.

– Nå har elevene tilgang til nettet. De kan kommunisere seg imellom og de kan bruke KI, hvis de orker, sier tipser.

Spesialkonsulent i Utdanningsetaten, Olav Eide, presiserer til AO at nettfilteret skolene har fremdeles er aktivt, som begrenser hva elever har tilgang til på skolens enheter.

Eide sier det er for tidlig å si hvordan det vil jobbes fremover for å sørge for at lignende problemer ikke dukker opp under eksamen.

– Når leverandøren har funnet ut årsaken til feilen kan de begynne å jobbe med løsninger, sier Eide.

Les også

Debatten rundt pilot-prosjektet har blitt unødvendig karikert