– For det første har det noe å gjøre med tillit til ansatte i Oslo kommune og det vi gjør. Også handler det om en forståelse om hva Plan- og bygningsetaten driver med. Det er et fagområde der folk skal ha en all right bosituasjon, og ha boliger som er funksjonelle og brukbare. Hvis utbyggerne skal bestemme det, så kan kvaliteten bli dårligere.

Det slår klubbtillitsvalgt for Fagforbundet i PBE, Thomas Grønn, fast. Han har lest Oslo Høyres utkast til bystyreprogram, hvor det på første punkt under hva Oslo Høyre ønsker å gjøre for å sikre «Boligbyen for alle» står følgende:

«Effektivisere Plan- og bygningsetaten med sikte på langt raskere saksbehandling. Kommunen må ta i bruk digitale verktøy og mer «industriell produksjon» for å redusere saksbehandlingstiden i plan- og byggesaker.»

– Hva er det du frykter kan endre seg?

– At kvaliteten blir dårligere. Alt som kommer på vårt bord er en vurdering.

Boligutbygging i Oslo er et hett tema før valget i 2023, og både byrådspartiene og Høyre har en klar ambisjon om å få ned saksbehandlingen i Plan- og bygningsetaten. Onsdag skrev Dagens Næringsliv at boligregulering i Oslo tar dobbelt så lang tid som for fem år siden.

– Vi er ikke fornøyd med at det tar så lang tid, sa Kari Andreassen, Oslo-etatens konstituerte direktør, til DN.

– Henger ikke sammen

– Oslo Høyre ønsker å effektivisere måten man jobber på i etaten for å raskere få igjennom boligprosjekter til nytte for befolkningen. Vil du ikke det?

– En må alltid se på hvordan en jobber og utvikle videre. Det har PBE holdt på med flere ganger. Man må hele tiden se på hva man kan gjøre bedre, og hvordan gjøre det mer effektivt. Det er jeg helt enig i. Men å bruke en betegnelse som «industriell produksjon» blir veldig rart når man saksbehandler plan- og bygningsloven. Det henger ikke helt sammen. Jeg skjønner egentlig ikke helt hva de mener med det heller.

Grønn understreker at de i PBE har et stort og bredt fagmiljø, og at de er satt til å forvalte lovverket og følge de politiske føringene som blir lagt.

Må ha tillit

Også bystyrerepresentant for Oslo Arbeiderparti, Mansoor Hussain, er kritisk til formuleringen. Han ser på det som en «strak motsetning» til å ha tillit til folkene som arbeider i PBE.

– Da jeg så at nå er det et parti i 2022 som mener at vi skal drive på med industriell produksjon i kommunen, så tenkte jeg at nå har de tatt litt for mye inspirasjon fra hvordan man drev fabrikker på 1920-tallet. Det vi trenger i Oslo kommune er mer tillit til folkene som jobber her, fordi de vet best hvordan man løser oppgavene. Folk i PBE vet hvordan de skal vurdere forskjellige situasjoner, forskjellige planområder. Det er kanskje en av de etatene det er aller mest viktig, at man har tillit til etaten.

– Dere i Ap har gjentatte ganger sagt at dere ønsker effektivisering i PBE. Hvordan vil dere løse det?

– Vi vil konstant måtte bli bedre i etatene til kommunen, også i PBE. Det sier jo etatsdirektøren og byråden også. Men jeg mener grunnleggende at det viktigste er å ha tillit til saksbehandlerne og folkene som jobber her, sånn at de får rom og myndighet til å kunne ta gode beslutninger. Det gjør vi ikke ved å tre ned en industriell tankegang på dem. Det får deg til å tenke på disse sitatene fra gamle kapitalister som Henrik Ford om at ja ja det går fint hvilken farge bilen din har så lenge den er svart. Det er egentlig det Høyre foreslår her.

– Burde lese seg opp

Merete Agerbak-Jensen leder Oslo Høyres programkomité. Hun lar seg ikke forfekte av kritikken.

– Det er hyggelig at Arbeiderpartiet er opptatt av Oslo Høyres program, for de burde kanskje lese seg opp på et par områder. «Industriell produksjon» er ingen ny terminologi i plansammenheng. I Oslo kommune har man for eksempel drevet forsøk med «byggesak over disk», men vi mener ar det er mulig å standardisere og digitalisere behandling av enkle saker i langt sterkere grad. Det er ingen grunn til å bruke presset kapasitet på enkle saker, hvis alle opplysninger er riktige. Vi snakker ikke om de store plansakene, men de gryteklare byggesakene.

Agerbak-Jensen mener denne saken illustrerer forskjellen på Ap og Høyre i kommunalpolitikken.

– De er opptatt av systemene og ansattes vilkår, vi har innbyggerfokus og er mer opptatt av at innbyggere og næringsliv får gode og effektive tjenester, sier hun.

Programkomiteens leder kommer med følgende stikk til Arbeiderpartiet:

– De som sitter med byrådsmakt burde være mer opptatt av å styre etaten og få ned den rekordlange saksbehandlingstiden fremfor å diskutere semantikk i Høyres program. For øvrig er det synd hvis «industriell» er blitt et skjellsord for Arbeiderpartiet. Vil partiet tilbake til førindustriell tid hvor folk slet seg helseløse på manuelt arbeid? Industrialiseringen har generelt vært en velsignelse for samfunnet.

LES OGSÅ: