• Avgi din stemme via skjemaet nederst i artikkelen!

Hvilken sang, hvilket stykke musikk, er det som fanger og formidler følelsen av Oslo best?

Dette spørsmålet ber vi nå Avisa Oslos lesere om hjelp til å avgjøre – én gang for alle.

Vi har kranglet oss frem til en liste på totalt 50 Oslo-sanger av det mest umistelige slaget. En gledelig vanskelig jobb, all den tid Oslo er en hyppig besunget by.

Vi gikk i gang med det brutale grovarbeidet, og en langliste med om lag 500 sanger ble skåret ned til en kort én med nøyaktig 50.

Nå skal 50 bli til 30, og deretter skal de 30 rangeres.

Den jobben har vi tenkt til å overlate til dere lesere!

Oslo Topp 30 – den definitive spillelisten med Oslo-musikk – skal kåres på grunnlag av stemmene dere avgir. Så vil hver og en av sangene bli presentert i avisen i løpet av sommeren:

Fra 30. plass og opp til det som heretter vil bli kjent som Tidenes Oslo-låt.

  • Avgi din stemme via skjemaet nederst i artikkelen!

Dette ber vi deg om å gjøre

Sjekk ut kortlisten med de 50 låtene som har kvalifisert seg til kåringen (listen er utstyrt med YouTube-lenker som tar deg direkte til de aktuelle innspillingene).

Om du har tid, kan det være lurt å ta en lytt til låtene du ikke kjenner godt fra før.

Bestem deg for hvilken av de 50 som ligger ditt hjerte aller nærmest.

Send resultatet til oss – og gjør det for all del innen 2. juli!

Tidenes Oslo-sang FAQ: Spørsmål og svar

  • Avgi din stemme via skjemaet nederst i artikkelen!

Vi forventer selvsagt en viss temperatur rundt kåringen. Vi har følgelig forberedt oss som best vi kunne på kritiske spørsmål. Som disse:

Spørsmål: – Ble det ikke vel mange Lillebjørn Nilsen-sanger her da?

Svar: Nei. Ble akkurat passe!

Spørsmål: – Hvor ble det av «Det er vår egen by», skrevet av Nils Collett Vogt, som vant konkurransen om å skrive den «offisielle» Oslo-sangen i 1921?

Svar: Den kvalifiserte seg ikke, da «ingen» noen gang har hørt den.

Spørsmål: – Må man som artist og/eller låtskriver være født og oppvokst i Oslo for å kvalifisere til listen? Eller i det minste bo her nå?

Svar: Selvfølgelig ikke! «Byen med det store hjertet» åpner seg for enhver som ønsker å skrive en sang om den.

Spørsmål: – Er det ikke litt vrient å skulle velge tre låter fra en epoke som strekker seg fra grammofonplatens tidlige dager og frem til innspillinger gjort i 2021? Som er så variert i musikkstil som denne: Fra revyviser til rap, via instrumental-komposisjoner, jazz og rock?

Svar: Jo, helt sikkert. Men ingen sa det kom til å bli lett. Vårt beste og eneste råd er: Følg dine egne smaksløker og ører, og – fremfor alt – følg hjertet!

Spørsmål: – Må navnene «Oslo», «Christiania» eller «Kristiania» være med i teksten? Må konkrete bydels-, steds- og gatenavn eller lignende nevnes?

Svar: Nei. Komposisjonen trenger ikke å ha tekst heller. Dette sagt: Her har det vært rom for mye tvil. Vi har valgt sanger vi føler har en klar og utvetydig forankring i byen og bybildet, men det er ingen eksakt vitenskap, dette her. Er «Gategutt» av Rudolf Nilsen en «Oslo-tekst»? Ikke nødvendigvis. Teksten handler om klassekamp, og kan i teorien utspille seg i enhver by som har asfalt, bygårder, brostein – og klasseskiller. Men vi vet jo hvilken by Rudolf Nilsen hadde i tankene da han skrev den. Vi føler på gikta at den handler om klassekamp i vår egen by: Oslo.

Spesielt enkle har disse avveiningene ikke vært, og det gikk spesielt hard utover et par andre kjære Oslo-tilknyttede låtskrivere, nemlig …

Spørsmål: – Bare én Joachim Nielsen-låt? Skandale!

Svar: Ja, det er litt skandale, dette her. Til vårt forsvar må vi peke på at Joachim Nielsen ikke ofte nevnte Oslo ved navn i sine sanger, og som regel skrev om omstendigheter og et indre liv som ikke føles bundet til et sted. Alle som kjenner Jokke, vet at han var en av de store Oslo-poetene. Men de fleste og beste sangene hans er universelle. Det tjener til hans ære. Men det virket mot ham i akkurat denne sammenhengen.

Spørsmål: – Michael Krohn og Raga Rockers. Ikke med i det hele tatt?!?

Svar: Se forrige svar. De fleste nordmenn tenker nok på Oslo når de hører Krohns tekster. Men sangene kunne svært satt til enhver urban setting: Låtskriveren har vært nøye med å ikke binde dem til hovedstaden. Dette er takka for det han har igjen for det. Men nei. Han er ikke glemt!

Spørsmål: – Består listen utelukkende av sanger som feirer hovedstaden, og som bare har noe positivt å si?

Svar: Nei, men dere er for så vidt inne på noe. Vi har vektlagt låter som tilkjennegir kjærlighet til byen, sikkert fordi det er slike låter vi ønsker å høre akkurat nå. Sanger som har et aldri så lite horn i siden til hovedstaden eller fenomener i den, er ikke konsekvent utelatt – mange av de gamle revyvisene om Oslo har for eksempel et satirisk glimt i øyet. Men ja. Den er en grunn til at Lars Lillo-Stenberg er representert med «Oslo» og ikke deLillos’ «Stakkars Oslo». Vi er noen sentimentale fjols.


Morfin forsvant fra ambulansestasjon - nå har politiet skjerpet tiltalen mot sjåføren