En tidligere fastlege 60-årene er dømt til fem og et halvt års fengsel for å ha voldtatt en kvinnelig pasient på legekontoret sitt i Oslo sommeren 2018, etter at han hadde injisert henne med morfin.

Mannen er også fratatt på ubestemt tid å arbeide som lege, og må betale 275.000 kroner i erstatning til kvinnen.

Mannen er også dømt for gjentatt seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighets- eller tillitsforhold overfor samme kvinne, i en periode der han var fastlegen hennes.

Da saken gikk i retten forrige måned ble det lagt frem en rekke meldinger som mannen hadde sendt til fornærmede, der han delte seksuelle tanker og fantasier om kvinnen og hennes mindreårige datter.

I retten nektet mannen for det han var tiltalt for, og sa blant annet at han tok sterk avstand fra det han var tiltalt for.

Injiserte beroligende

Konstituert statsadvokat og aktor Stian F. Hermansen argumenterte i retten for at mannen utnyttet sin stilling da kvinnen var i psykisk ubalanse.

23. mars 2018 opplevde kvinnen noe svært traumatisk, som gjorde at hun oppsøkte fastlegen hun hadde hatt i 14 år. Samme kveld kom mannen hjem til henne og injiserte beroligende middel og deretter morfin.

Deretter skal konsultasjonene i hovedsak ha dreid seg om foreskriving av smertestillende og beroligende medikamenter.

Hermansen fortalte at den seksuelle relasjonen foregikk frem til kvinnen oppsøkte politiet 14. september 2018, og fortalte at hun hadde blitt dopet ned, blitt tatt kvelertak på og voldtatt av fastlegen.

Låste døren til legekontoret

Et bekjent av fornærmede har i sin vitneforklaring for retten framholdt at hun ved flere anledninger i 2018 fra april måned hadde funnet fornærmede «neddopet» i sengen etter at hun hadde hatt besøk av fastlegen.

En av gangene hun kom hjem til henne fant hun fornærmede med med trusa på vranga, hun snakket utydelig, var fjern og klarte ikke å stå på beina. Hun sa at hun hadde hatt sex med fastlegen, og vitnet vurderte det slik at legen måtte ha gittfornærmede noe som «slo henne helt ut».

I retten forklarte fornærmede at voldtekten fant sted da hun hadde time hos legen på et senter i Oslo den 14. september 2018. Hun hadde dratt dit for å få en sykemelding.

«Da hun kom inn til tiltalte på legekontoret, låste han døren. Hun fikk to sprøyter med injeksjon, en i hver arm. Hun lå på sofaen». Mannen hadde deretter sex med henne, heter det i dommen.

Hevdet det var frivillig

Fastlegen ble pågrepet dagen etter, og satt varetektsfengslet i ti uker. Ett år senere ble mannens autorisasjon som lege tilbakekalt. I avhør fortalte han om den seksuelle relasjonen med kvinnen og ga en forklaring på medisineringen.

Men han har hele tiden hevdet at de seksuelle handlingene har vært frivillige, noe også mannens forsvarer, Oscar Ihlebæk, gjentok i retten.

Men mannen ble ikke trodd, og i dommen fra Oslo tingrett heter det at retten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte her har forholdt seg slik det er beskrevet i tiltalebeslutningen, og at han har handlet forsettlig.

«Retten er ikke i tvil om at dette ikke var et alminnelig kjærlighetsforhold og at tiltalte skaffet seg den seksuelle omgangen ved å misbruke sin stilling som lege. Tiltalte kom i kontakt med fornærmede som lege og den kontakten han hadde var i egenskap av lege».

– Lite troverdig

Videre står det i dommen at det ikke er noe som underbygger at fornærmede ønsket å innlede et seksuelt forhold til den over 20 år eldre legen, eller at hun var forelsket i ham.

I retten har den tidligere fastlegen forklart at han injiserte morfin etter at de hadde hatt seksuell omgang. Men retten poengterer at det framstår som lite troverdig at hun ba om det etter at de hadde hatt sex, og kort tid forut for at hun dro hjem igjen.

«Det er også under bevisførselen framkommet at tiltalte har tydelig tenning på å ha sex når kvinnen er dopet. Han har også sendt en rekke meldinger hvor han tilkjennegir dette. Det forhold at fornærmede angivelig skulle få morfin nærmest ut fra et behandlingsbehov (sterk uro) etter sex og etter initiativ fra fornærmede selv, framstår videre som konstruert og tilpasset».

Ihlebæk sier til Avisa Oslo at han ikke ønsker å kommentere dommen, og at de ennå ikke har tatt stilling til om de vil anke.