London Pub annonserte selv gjenåpningen på Facebook mandag ettermiddag:

«Vi åpner dørene for alle igjen som vanlig fra nå. Vi er ett unikt miljø! Sammen skal vi igjen feire kjærlighet, ett inkluderende fellesskap og skeivhet hos oss på London Pub. . Alle som har behov for å snakke om sin opplevelse fra hendelsen, pårørende og andre må gjerne komme innom for en prat og sammen skal vi reise oss sterke..», heter det i innlegget, som ble publisert like før klokken 18.

Blant dem som hadde tatt turen til det populære utestedet for skeive, som natt til lørdag ble rammet i masseskytingen, var Per Halvorsen.

Dro hjem i taxi

27-åringen fra Ensjø skulle egentlig være her også i helgen, etter å ha startet festen i Pride Park i Spikersuppa fredag kveld.

– Vi dro derfra og kom hit, men det var ganske lang kø. Typen min var litt sliten, så vi tok en taxi hjem cirka klokken 00.15, forteller han til Avisa Oslo.

Om lag en time senere åpnet terror- og drapssiktede Zaniar Matapour (43) ild i gaten utenfor. Jon Erik Isachsen (54) og Kåre Arvid Hesvik (60) ble drept. 21 personer ble skadet.

– Vi fikk ikke med oss hva som hadde skjedd, før dagen etterpå. Det er veldig trist. Det har vært så veldig fjernt. Det er først i dag at jeg har begynt å skjønne at dette faktisk skjedde i Oslo, forteller Halvorsen.

Han forteller at han gledet seg til å vise fram Oslo Pride til vennen Dominik fra Tsjekkia.

– Nå er det fint å se hvordan alle har samlet seg rundt Pride. Det er støtte fra alle kanter. Alle viser omsorg, sier 27-åringen.

Dominik forteller han ankom på fredag.

– Jeg ville gjerne dra på et utested etter Pride Park fordi det var min første kveld. De sa at London var et sted alle dro, så vi var der rundt midnatt, men det var massiv kø. Jeg ville bli i køen, men Per og typen ville hjem så da ble jeg med dem for å slippe å være alene.

Han fortsetter:

– Vi var heldige at jeg ikke fikk dem til å bli med meg. Da hadde vi vært der når det skjedde.

– Hva føler du om det?

– Jeg føler meg heldig at vi dro på «riktig» tidspunkt, men det er så tragisk å tenke på at det skjedde. Jeg har ikke ord på hvordan det føles. Jeg tror alle er sjokkert over at det skjedde. Ingen forutså det.

Dominik understreker at han ikke kunne forestille seg at noe sånt kunne skje i Norge:

– Jeg som kommer fra et annet land: Alle oppfatter Norge som et supertrygt og åpent land. Så at dette skjedde på min første dag i Norge, er helt absurd.

– Det er merkelig

Per er ofte på London Pub, én til to ganger i måneden.

– Hvordan er det å være tilbake i dag?

– Det er merkelig. Samtidig er det fint å se at det er så god stemning. Det føles litt lettere i luften, sier Halvorsen.

– Er det skummelt?

– Nei, egentlig ikke. Vi har lyst å dra ned til Rådhusplassen. Det vil jeg nok synes er litt skumlere, men her i kjelleren føler jeg meg trygg.

Til tross for at støttemarkeringen til Pride er avlyst, har Halvorsen likevel lyst til å delta.

– Jeg ble veldig rørt da jeg så Pride-toget i helgen og følte at det var feil at jeg ikke deltok, sier han.