(Nordre Aker Budstikke:) Skjerven gård ligger i Maridalen innenfor bygrensen i Oslo. Hver fredag er det gårdstreff med inntil ti deltakere, med lunsj, aktiviteter og kaffelag.

– Det er i utgangspunktet et ensomhetsprosjekt som har kommet i stand etter korona.

Det sa gårdeier Tori Bakke til lokalavisa i februar om det de har valgt å kalle «Sammen mot ensomhet». Tilbudet er en del av «Inn på tunet» – et landsomfattende initiativ der målet er å bidra positivt til helse, utvikling, mestring og trivsel.

– Inn på tunet har fått midler fra Helsedirektoratet for å forebygge ensomhet. Det er omtrent 30 gårder fra hele landet som deltar. Det er for alle som av en eller annen grunn føler seg litt alene eller ensomme.

Tilbudet er for alle over 18 år. På treffene kan man blant annet ha nærkontakt med gårdens dyr, slå av en prat, gå en tur eller slappe av, forteller Bakke.

Men nå er det kun to treff igjen, før pengene tar slutt. Nå håper Bakke at det er noen i næringslivet eller bydelen som kan bidra. Me rom det senere.

Gir ikke mening

Kine (36) fortalte i februar at hun har lengtet etter et tilbud som dette. Hun er ufør, og synes det kan være vanskelig å fylle dagene med meningsfulle aktiviteter. Siden et ble startet opp, har hun vært på nesten alle fredagstreffene på Skjerven.

– De fredagene der jeg ikke har deltatt, har jeg angret etterpå.

Hun forteller at tilbudet har gjort jobben. Kine føler seg mindre ensom enn før. Det er lettere å snakke med folk. Hun har fått en følelse av fellesskap og tilhørighet. I sommerferien har hun savnet treffene og har gledet seg til høstoppstarten.

Men denne uken kom beskjeden om at august blir den aller siste måneden med treff.

– Jeg er lei meg. Plutselig har man fått litt mening og noen man kan glede seg til hver fredag. Også skal det bare stoppe - til tross for at det er så mye fokus på å forhindre ensomhet og at folk sitter hjemme alene. Det er trist.

Opplegget er perfekt, mener Kine. Her kan man gjøre det man orker, og man kan få nye venner og bekjente. Selv har hun satt stor pris på kontakten med hestene på gården.

– Det er viktig å ha noe å se fram til. Dette er en utrolig bra avslutning på uka. Helst burde det nesten vært på mandager også. Jeg hadde kommet hvis det var på onsdager og, sier hun.

Om det finnes noen tilsvarende tilbud i hovedstaden, har ikke Kine hørt om dem.

– Andre steder er det fort fokus på sykdom. "Problemer som må fikses". Her kan man bare komme som man er for å ha det hyggelig.

Hun legger til:

– Overalt står det at kampen mot ensomhet er så viktig. Men det gjøres ikke noe. Det gir ikke mening at dette skal stoppe.

Mister motet

Tori Bakke forteller om gode tilbakemeldinger og et vellykket prosjekt, som har vært givende og meningsfullt å drive med.

– Men nå er det sånn at vi ikke får mer midler. To treff igjen, så er det slutt. Det er en kjip beskjed å gi. Det er veldig frustrerende å sette i gang et stort apparat, og så går det et halvt år og vi får ikke fortsette med det. Det er veldig trist, og man mister litt motet.


Midlene til Inn på tunet er anbudsbasert. Det er Helsedirektoratet som har delt ut pengene.

Tidligere har Inn på tunet-samvirket fått midler som er blitt videreført flere ganger, forklarer Bakke. Noen gårder startet med Sammen mot ensomhet for et års tid tilbake, mens Skjerven startet i år.

– Da mener de at vi har fått mye midler. Det er andre enn Inn på tunet som har fått midler i denne omgangen.

Inn på tunet har fått positive signaler om at det kan komme friske midler i 2023. Men signaler om 2023 holder ikke, mener Bakke.

Dette er kroken på døra for oss nå. Vi vet egentlig ingenting. Vi vet at ting tar tid. Anbudsrunder tar tid.

– Nedturer gang på gang på gang

Selv hvis Skjerven får nye midler til neste år, beskriver Bakke et stort stykke arbeid med å sette i gang prosjektet. Dersom det må avvikles nå, for å så starte opp igjen om et halvt år, er det den samme jobben som må gjøres på nytt for å starte opp.

Brukerne og personalet må man finne på nytt, ifølge Bakke.

– Det har vært mye negativt for oss nå. Vi har hatt nedturer gang på gang på gang. Det undrer meg, når vi har en tilrettelagt gård midt i Oslo som står på tilbudssida innenfor psykisk helse. Jeg skjønner ikke at man ikke ser de mulighetene vi kan gi.

Bakke håper nå at det er noen som ønsker å bidra. Ifølge Bakke er det snakk om omtrent 100.000 kroner for å holde prosjektet gående frem til jul.

– Jeg er egentlig ute etter å høre om det er noe økonomisk støtte i samfunnet. I næringslivet eller bydelen.

Tilbudet er ikke bydelsspesifikt, men Bakke forteller at det er de nære som bruker det mest. Brukerne er stort sett fra Nordre Aker.

– Kan man gjøre en forskjell for én, er man langt på vei. Kan man gjøre en forskjell for flere, har man et vellykka prosjekt.