Testingen er en del av et forskningsprosjekt for å skaffe kunnskap om virusspredning og immunitet blant blodgivere. Sykehuset vil undersøke hvor mange blodgivere som har vært smittet av koronaviruset uten å vite det, for å se hvor vanlig det er å være smittet uten å ha symptomer.

Sykehuset vil også finne ut hvilken betydning viruset har for blodbeholdningen og få grunnlag til å vurdere om smitteverntiltakene blodbanken har satt i gang er gode nok.

Alle godkjente blodgivere ved Blodbanken Ahus' tappesteder på Nordbyhagen, Ski, Lillestrøm, Kongsvinger og Ahus Gardermoen vil få tilbud om å bli testet for antistoffer. Forsøket startet 11. februar og vil pågå i minst tre måneder.

Frivillig test

Testen er frivillig for blodgiverne, som vil bli gitt et informasjonsskriv når de kommer til blodbanken og må samtykke til testing for at testen skal gjennomføres.

Analysen utføres samtidig med andre analyser som rutinemessig utføres når man gir blod. Blodgiverne vil få svaret på helsenorge.no.

Blodgivere som har hatt koronavirus vil bli kontaktet innen to uker. De som har antistoffer mot koronavirus vil bli fulgt opp med regelmessige tester for å studere utviklingen av antistoffene.