Den tiltalte sjåføren (63) etter dødsulykken på Slemdal 13. januar i fjor nekter straffskyld. Han kjørte på en kvinne og hennes to år gamle sønn da de var på vei hjem fra barnehagen. Det var mørkt da hendelsen skjedde, og påkjørselen skjedde da moren og toåringen gikk i et lysregulert gangfelt i krysset Tråkka og Stasjonsveien.

Gutten havnet under bilens hjul og fikk store hodeskader. Han ble erklært død på stedet. Moren forklarte tidligere i retten torsdag at de hadde fått grønn mann da de gikk over veien, og at hun trodde sjåføren så dem.

Etter selv å ha blitt skadet dro hun sønnen ut fra under bilen. Da hun kjente på hodet hans forstod hun at gutten var hardt skadet og at det var lite hun kunne gjøre.

Både aktor Eric Lindset og forsvarer Vegard Aaløkken sa innledningsvis at de i denne saken ville være opptatt av lysforhold.

Mener han ikke så dem

Mannen mener selv at han kjørte forsiktig, og at han ikke så moren og toåringen. Han mener sikten og belysningen i krysset gir et «sort hull» der moren og gutten sto, og at han ikke kunne ha gjort noe annerledes.

63-åringen, som kjørte en Audi Q7, fikk grønt lys samtidig som fotgjengerne fikk grønt lys.

– Det er forferdelig for den stakkars familien. Det er helt grusomt. Jeg har vært der mange ganger i ettertid, for å prøve og forstå hva som skjedde, og hvorfor jeg ikke så dem. Da jeg fikk grønt lys, så har jeg sett mot der de har stått, men jeg så ingenting. Når jeg kjører er helt sikker på at det er ingen der, sa mannen.

Saken fortsetter under bildet.

Han fortalte videre at han følte en liten bump i bilen, og at han da stoppet umiddelbart. Så ser han morens ansikt komme opp ved høyre forskjerm.

– Hun ropte noe sånt som: «Jammen det var jo grønt lys». Så bøyer hun seg ned, får tak i foten hans og drar han ut. Hun setter seg ned med barnet, og jeg går ut av bilen og bort til de to. Nå er det litt uklart for meg, men jeg skjønner at noe alvorlig har skjedd. Jeg er nok i sjokk, sa 63-åringen.

Betalte oppreisning før rettssaken

I retten kommer det frem at 63-åringens forsvarer har engasjert privatetterforsker for å belyse saken. Han mener at det må ha vært lysforhold som gjorde at han ikke så moren og gutten. En tid etter ulykken oppdaget guttens foreldre at noen tok bilder på åstedet. Det viste seg å være privatetterforskeren som tok bilder for å undersøke lyskrysset.

Moren sa hun opplevde den innleide privatetterforsker som ytterligere en påkjenning, og at det ble tydelig for dem at dette var en mann som ikke ville gi seg med det første.

I retten kom det også frem at sjåføren har betalt oppreisning til guttens foreldre i forkant av retten. Han sa selv at han gjorde dette fordi han som en velstående mann har midler til det, og for å skåne foreldrene for denne biten i retten.

På spørsmål om hvorfor det er hyret inn privatetterforsker svarte 63-åringen at etterforskningen til politiet dro ut, og at han og forsvareren var opptatt at det skulle bli en rekonstruksjon av hendelsen mens lysforholdene var de samme som da ulykken skjedde.

– Da fant vi ut at vi måtte få tatt egne bilder for å sikre å ha dokumentert de lysforholdene som var. Det er et livsfarlig opplyst kryss. Det er helt svart, du ser ikke hva som er der. Lysarmaturen lyser utover i krysset, og ikke ned på dem som står og venter på å gå over veien, sa han.