Det melder Oslo kommune i en pressemelding onsdag ettermiddag. Hovseterhjemmet driftes av Lovisenberg omsorg på oppdrag fra kommunen.

I tillegg døde to pasienter som var overført til Kommunal covid-19 behandlingsenhet (KCB) tirsdag:

  • En hjemmeboende pasient som var overført KCB. Pasientene døde av andre årsaker, men hadde fått påvist koronasmitte.
  • En koronasmittet beboer fra Gjerdrum kommune, overført til KCB etter rasulykken i desember.

Så langt er totalt 48 beboere på sykehjem i Oslo døde som følge av covid-19, opplyser kommunen videre i pressemeldingen. Én av dem døde på sykehus.

– Beboere på våre langtidsinstitusjoner rammes spesielt hardt av pandemien, da snittalderen ligger på rundt 85 år, og de fleste har flere sykdommer, sier Helge Jagmann, etatsdirektør i Sykehjemsetaten i Oslo, i pressemeldingen.

14 pasienter tilknyttet KCB er døde siden mars.

Per 12. januar er statusen slik for sykehjem og helsehus i Oslo:

  • 78 ansatte er smittet av covid-19, fordelt på 29 institusjoner. 154 ansatte er i karantene.
  • Det er påvist koronasmitte hos 23 beboere.
  • På KCB for det nå fire inneliggende pasienter med covid-19.
  • Siden mars er det gjennomført 15.000 tester av beboere og over 19.6000 tester av ansatte.

120 dør i måneden

Direktør for samfunnskontakt Henrik Mevold i Sykehjemsetaten kan ikke slå fast hvorvidt det var koronaviruset som var den direkte årsaken til de fire dødsfallene.

– Disse var smittet og døde mens de var syke med covid-19. På sykehjemmene i Oslo dør det cirka 120 beboere hver eneste måned. I snitt bor folk i underkant av de siste to årene sine på sykehjem.

Dødsfallene fant sted mens etaten jobber med å vaksinere beboere på sykehjem. Mevold kan ikke si noe om hvorvidt de fire personene det er snakk om hadde mottatt vaksine, men sier følgende på generell basis:

– Når vi vaksinerer, vaksinerer vi ikke beboere som er terminale – altså nærmer seg slutten på livet – ikke de som tidligere har hatt alvorlige allergiske reaksjoner, og ikke de som har pågående infeksjoner, blant annet covid-19. Er man smittet av covid-19 mottar man ikke vaksine før etter sykdomsforløpet.

– Har dere sett noen tegn til overdødelighet på sykehjemmene under koronaepidemien?

– Jeg sitter ikke med noen analyser foran meg, men i snitt dør 120 i hver eneste måned, i dag har vi hatt tiltak i ti måneder, i denne perioden er det altså over 1000 personer som har dødd på sykehjem, og 47 av disse var smittet med covid-19.