Med låten hyller Nils Bech Ceval Omar, en norsk-somalisk transmodell og aktivist fra Oslo som kjemper for retten til å være seg selv.

– Ceval Omar er ikon av vår tid, skriver Nils Bech.

I fjor gjorde Ceval Omar kampanjer for YSL Beauty, H & M, Mugler og Off-White. Hun var også den første trans/black/curvy-modellen som havnet i det prestisjetunge motemagasinet Vogue, skriver Universal Music i en pressemelding.

– Kampen for å leve åpent og fritt

Nils Bech skriver at han spesielt har latt seg inspirere av Ceval-sitatet: «Jeg vil heller leve ett år i lyset enn 10.000 år i skyggen».

– Sitatet hennes er for meg essensen av hva Pride handler om. Vi reiser oss opp fra benker på Nationaltheatret, tar steget ut av pissoaret ved Stensparken og setter oss på bussen fra Snarøya Sportsklubb. Vi kommer fra småbruk, blokkleiligheter og klubber og fortsetter å vise verden at vi finnes. Vi sprekker ikke i solen, vi stråler, skriver han på sin instagramprofil.

Bech forklarer at låten handler om hvordan en kjærlighet ikke får blomstre i skyggen – «og av ulike grunner er det fremdeles mange som ikke har muligheten til å leve i lyset», skriver han.

– Pride er fremdeles viktig. Vi har alle med oss en fortid og vi møtes av en samtid farget av den, enten det være seg «Ceval» som i låten, eller i kampen for å kunne leve åpent og fritt.

Mangler kjærlighetsduetter mellom menn

Låten «Ceval» er en del av Nils Bechs nye albumprosjekt – en ny en samling duetter med norske, mannlige samarbeidspartnere som nettopp forteller historier om kjærlighet mellom menn.

– I mange tiår har mannlige homofile artister utført duetter med kvinner og gestaltet en rolle for å tilpasse seg kommersielle og sosiale krav. Dette er normer og idealer Nils Bech aktivt bryter ned med det nye albumprosjektet, skriver Universal Music i en pressemelding.

I år er det 50 år siden homofili var kriminelt her til lands, men det er like fullt fortsatt en sjeldenhet å høre en kjærlighetssang skrevet av en mann til en annen mann, mener Nils Bech.

– I alle år har homofile artister gjort kjærlighetsduetter med sangere av det motsatte kjønn, for å tilpasse seg det heteronormative samfunnet og det kommersielle markedets krav. Dette er en rolle vi selvsagt skal kunne fortsette å innta. Men jeg har stusset over hvorfor det aldri skjer den andre veien, tross stadig større aksept for skeiv kjærlighet også i hovedstrømmen av kultur og popmusikk?

Spiller på Pride Park

Nils har allerede sluppet den følelsesladede «Jeg Elsker Han» etterfulgt av «Ny Fyr» med Kristian Kristensen, som var første duett ut, og «Gi meg tid» med Emir fra Sushi & Kobe, heter det i pressemeldingen.

Dette er den fjerde duetten fra albumprosjektet.

Nils Bech spilte torsdag kveld under Pride-feiringen.

– Jeg håper «Ceval» vil være med dere i feiringen, at dere er i lyset og stråler, Happy Pride! avslutter Bech.

Slik blir årets Pride

Oslo Pride går fra 18. juni til 27. juni. Paradedagen er lørdag 25. juni.

Årets festival åpnes offisielt når Holmenkollen lyssettes i regnbuensfarger klokken 00:00 18.06.22.

Pride Park – Spikersuppa – Onsdag 22. juni – Lørdag 25. juni

Pride Park er største festival-arena og bygges hvert år i Spikersuppa, midt i hjertet av Oslo. I Pride Park finnes det noe for alle, og det er alltid noe spennende på programmet – enten du kommer for fest, protest eller for å sosialisere. Her kan alle være nøyaktig den de er. Alt er love. I år bygges parken i fullskala igjen!

Området inneholder flere scener, serveringssteder, mingleområder, barer og serveringssteder, Pridebutikken, stands fra ulike organisasjoner og foreninger, og et eget ungdomsområde.

Pride Park har gratis inngang.

Pride House – Kulturhuset og Youngs – Lørdag 18. juni – torsdag 23. juni

Siden 2011 har Oslo Pride arrangert Pride House sammen med utallige små og store organisasjoner og stemmer i Norge og Norden. Her løfter Oslo Pride bevisst frem skeiv tematikk og problemstillinger som fortjener å komme frem i samfunnsdebatten.

Pride House har gratis inngang.

Pride Square – Youngstorget – Varer fra lørdag 18. juni til og med lørdag 25. juni.

Den største nyheten i år er Pride Square på Youngstorget. Arenaen blir delt i to, hvor den ene delen er alkoholfri og familievennlig med Ungdomsprogram og Mini Pride. Den andre delen får en utescene, Loud 'n' Proud. Her skal Oslo Pride programmere i samarbeid med blant andre Riksscenen, Nasjonal Jazzscene, Oslo World og Mela. Poenget er å vise frem bredden i det smale.

Pride Square vil også by på skeiv scenekunst, og Oslo Pride setter opp en egen skeiv black box ved navn Pride Box. Også her samarbeider Oslo Pride med ulike scenekunstinstitusjoner i programmeringen, blant annet Dansens Hus, Nationaltheatret, Dramatikkens hus og Nordic Black Theatre.

Det er gratis inngang på Pride Square, forestillingene i Pride Box koster 100,-

De offisielle festene:

Oslo Pride Opening Party @ Munch – lørdag 18. juni

Fredagen @ SALT – fredag 24. juni

Bear Pride Party @ Røverstaden – lørdag 25. juni

Skeiv Natt – Oslo Pride Closing Party @ The Hub – lørdag 25. juni

Pride Parade

– Oslo Pride er en feiring av skeivt mangfold hvor vi gjennom en parade forteller verden av vi krever våre rettigheter, og vi står sammen om å forsvare dem. Ingen er fri før alle er fri, skriver Oslo Pride på sine nettsider.

I år går paraden lørdag 25. juni kl. 13:00.

Paraden er for mange selve høydepunktet på pride. Oslo Pride avslutter flere dager med debatt, kunst, kultur og fest med en stor pride parade gjennom Oslo sentrum.

Paraden går fra Grønland til Spikersuppa og Oslos gater er fylt med festglade folk som heier frem det mangfoldet paraden viser frem.

NRK direktesender paraden for aller første gang!

I fjor var NRK ute som første skandinaviske statskanal med egen pridesending. I år utvides programmet med direktesending av selve paraden! Programleder er Silje Nordnes, kommentator i paraden er Pål Plassen. Egil Andreas Skurdal skal være utegående reporter.

Les også

Slik blir årets Pride: – Det blir en «heidundrende» folkefest