– Vi så Debatten og synes det var helt knusende.

Det sier Mari Zare, som sammen med samboeren bestemte seg for å tilby leiligheten sin til noen som trenger hjelp i julen. Debatten på NRK tirsdag 22. november, der privatpersoner sto frem og fortalte om hverdagen i fattigdom, gjorde inntrykk på mange.

I en annonse på Finn.no, etterlyser hun de som trenger hjelp til å få en fin julefeiring.

– Leiligheten vår er stor, luftig og er pyntet og klar med juletre og julestjerner. Vi fyller også kjøleskap med julemat – slik at store og små kan spise seg mette, skriver Zare i annonsen.

Leiligheten er på Grefsen, og de planlegger å gjøre det ordentlig fint for de som skal bo der.

– Vi har tenkt at de skal ha mat, juletre og julepynt og kanskje noen julegaver under treet. Det skal være rent og fint. Litt som å dra på hotellferie, sier Mari Zare.

Trenger du hjelp i julen?

Er du en av de som trenger hjelp til jul? Da vil vi gjerne høre fra deg.

Send en mail til journalisten på rim@ao.no.

– Vondt å tenke på

Mari Zare, som selv har to små barn, har ingen problemer med å sette seg inn i hvordan det må være å havne i en situasjon der man ikke har råd til å gi barna sine en fin jul.

– Det gjør vondt å tenke på. Jeg vet hvordan det er å være forelder, og man vil bare det beste for barna sine. Det er ikke så vanskelig å forestille seg hvordan det må være, sier hun.


Derfor ønsker de at akkurat en barnefamilie skal få feire jul i leiligheten på Grefsen.

– Det er krevende tider og folk får ikke endene til å møtes, så man må bidra med det man kan, sier Mari Zare.

Færre tilbyr hjelp

Kommunikasjonsrådgiver i Finn.no, Linda Glomlien opplyser om at det er betraktelig færre som tilbyr hjelp på Finn i år sammenlignet med i fjor på samme tidspunkt.

– Tallene hittil i år viser at det er ca. sammen antall som ber om hjelp som i fjor, men det er betraktelig færre som tilbyr hjelp på FINN i år. Når det er sagt, så er det fortsatt en måned igjen til julaften og historisk sette kommer det en stor økning av annonser i løpet av desember, sier Glomlien.

Hun sier også at det ikke nødvendigvis må koste noe å tilby hjelp til andre.

– Den økonomiske situasjonen for de fleste familier, og spesielt de som har lite fra før, er blitt endret. Men de som tilbyr hjelp inviterer folk hjem til seg på julaften, låner bort hytte og hjem i jula, lager julekaker til andre og tilbyr hjelp til praktiske oppgaver. Det trenger ikke å koste noe å tilby seg å hjelpe andre!, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Dobbelt så mange ber om hjelp

Nær 1 av 4 har spurt venner og familie om hjelp til å få hverdagen til å gå rundt i år. Andelen er mer enn doblet siden koronakrisen, ifølge Frelsesarmeen.

Undersøkelsene er gjennomført i Ipsos’ web-panel i uke 48 i 2020, og uke 45 i 2022.

Fra 9 til 23 prosent. Da samme spørsmål ble stilt i november 2020 svarte 9 prosent at de hadde bedt om hjelp. I år har 23 prosent svart det samme.

1 av 7 svarer at de har måttet be om økonomisk hjelp fra en offentlig eller ideell virksomhet i år og nær halvparten av disse har gjort det for første gang, sier Smith-Solevåg.

- Mange hadde utfordringer også under koronakrisen, da tusenvis ble permittert. Nå ser vi lavere arbeidsledighet, men en historisk høy og bratt kostnadsvekst på blant annet mat, drivstoff og bolig, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen.

Flere ber organisasjoner om hjelp.

31 prosent svarer at de i år blant annet vil bruke mindre penger på julegaver, når de har blitt spurt: « Hva, om noe, må du og din husstand kjøpe eller gjøre mindre av som dere normalt har kunnet bevilge dere til jul?».

20 prosent svarer at de vil bruke mindre penger på mat.

Kilde: Frelsesarmeen.

Har inspirert mange

Mari Zare la ut innlegget på lørdag, og hittil er det to familier som har tatt kontakt. Hun forteller at de har fått flere svar av andre som ble inspirert av innlegget hennes.

– Det synes jeg nesten har vært det fineste. Folk har kontaktet meg for å spørre om å bidra til å gjennomføre ideen, og andre har sagt at de gjerne kunne tenke seg å gjøre det samme, sier hun.

Ønsker du å hjelpe noen til jul? Les mer om hvordan du kan bidra her:

Mari forteller at hun selv ble inspirert av at hun leste om noen andre som hadde gjort noe lignende, men at de tok beslutningen etter Debatten.

– Jeg ønsker ikke å fremstå som noen helgen eller moraliserende. Vi har mulighet og romslig nok økonomi til å hjelpe. Jeg bare håper at dette kan hjelpe til med å få andre til å tenke seg til alternative måter å hjelpe på, og at man får øynene litt opp for hvor mange som faktisk trenger hjelp, sier hun.