I en rekke reportasjer har Avisa Oslo satt søkelys på to frekke sykkeltyvers herjinger på Løren og Ensjø. De tilsynelatende ubekymrede kjeltringene har tatt seg inn i en rekke kjellerboder og sykkelboder i nabolaget der jeg bor.

Kanskje bør jeg være glad for at jeg ikke har en kjempedyr sykkel stående i kjelleren?

Men tro meg: Glede er absolutt ikke den følelsen jeg kjenner på. Jeg blir sint av å vite at tyver spankulerer nærmest fritt rundt i bodene i nabolaget, og jeg blir oppgitt og litt resignert over at politiet henlegger tyverisaker.

Det er rett og slett på tide at de fakker disse bandittene!

Ubekymrede tyver

Videoer og bilder som Avisa Oslo har publisert av sykkeltyvene, viser to unge menn som går ubekymret rundt i garasjeanleggene våre. Uten å maskere seg. Ofte også uten hansker. Frie som fuglen.

De etterlater seg fingeravtrykk og bildebevis i bøtter og spann.

Politiet opplyser til AO at det er registrert 16 anmeldelser på tyveri fra bod/garasje og ytterligere fire sykkeltyverier. Noen av bodinnbruddene har medført tap av sykkel. Hvor mange dyre sykler som er stjålet, er altså usikkert. Men det dreier seg om mange.

Noen har til og med opplevd at de er blitt frastjålet to sykler i to omganger. Først en sykkel, og så den de kjøpte for å erstatte den gamle.

Her er listen over sameiene som Avisa Oslo med sikkerhet vet at sykkeltyvene har herjet i:

Hvis ikke den lista er nok til at politiet snart skal agere mot de frekke tyvene, er det vanskelig å tro annet enn at det vil svekke folks rettsfølelse. I tillegg kan man jo forstå hvorfor tyvene opptrer så ubekymret. Kanskje de har forstått at politiet ikke har ressurser til å jakte på dem?

I alle fall opptrer de på en måte som viser at de ikke frykter å bli tatt.

Og for dem som rammes, sitter man nok igjen med en følelse av frustrasjon og resignasjon. Kanskje til og med en opplevelse av at det er fravær av politiet som autoritet, nærmest lovløse tilstander, der man bor. Det er slett ikke bra.

Nå må politiet gjøre jobben!

– Politiet mottar generelt et stort antall anmeldelser hvert år. Alle saker vurderes konkret, og det tas stilling til om det skal iverksettes etterforskning. Vi har begrensede etterforskningsressurser og vil aldri kunne etterforske alle saker selv om det er rimelig grunn til dette, da vi er nødt til å prioritere de viktigste sakene først, uttalte Gard Busterud, leder av påtaleavsnittet ved Felles straffesaksinntak, til Avisa Oslo nylig.

Han fortsatte: – Prioriteringen av hvilke saker som etterforskes, foretar vi ut fra en vurdering av sakens alvor, oppklaringspotensial og hvor ressurskrevende det vil være å etterforske saken.

AO har dokumentert sykketyvenes herjinger, men vi kan ikke arrestere dem. Nå er det opp til politiet å gjøre resten av jobben. Inntil de blir fakket, er det ikke bare tyvene som er ute og sykler. Det er politiet også.