Seks dager etter at Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina, opplever den ukrainske ambassaden i Norge pågang fra nordmenn fra ønsker å verve seg på ukrainsk side.

Det forteller Iryna Riabchuk, tredjesekretær ved ambassaden, til Avisa Oslo.

– Vi har mottatt en rekke telefoner fra nordmenn som ønsker å reise til Ukraina for å forsvare landet. Det er snakk om opp mot hundre henvendelser, kanskje flere, sier hun.

Skal du reise til Ukraina?

Ta kontakt med våre journalister Jørn Normann Pedersen (958 70 384, jnp@ao.no) eller Kristine Sørheim (993 99 377, kristine.sorheim@ao.no).

Du kan også bruke Signal eller WhatsApp for kryptert kommunikasjon.

Formidler kontakt

Riabchuk kan ikke gi noen konkrete tall på hvor mange slike henvendelser de har, men anslår altså at det er rundt 100 personer som har kontaktet dem.

Ambassaden kan heller ikke si noe om hvilken bakgrunn og erfaring de som tar kontakt har.

– Vi setter de som ønsker å verve seg i kontakt med ukrainske forsvarsmyndigheter. Vi gjør ikke noe annet enn å gi dem kontaktinformasjon til den internasjonale forsvarsgruppen for Ukraina, hvor de får mer informasjon om hvordan de skal gå fram for å verve seg, sier Riabchuk.

Hun understreker at de setter stor pris på at nordmenn tar kontakt og ønsker å bidra:

– Vi setter selvfølgelig stor pris på at nordmenn ønsker å forsvare Ukraina og de europeiske grensene. Ambassaden blir også kontaktet av mange som ønsker å donere penger eller annen nødhjelp. Det har vært mange nordmenn som ønsker å bistå, og vi er veldig glade for støtten, sier Riabchuk.

Ifølge Vårt Land, som også har omtalt saken, ber den ukrainske ambassaden om følgende via sine Facebook-sider:

  • Frivillige soldater til hæren.
  • Frivillige leger og sykepleiere.
  • Frilufts- og verneutstyr.
  • Økonomisk støtte til krigen mot Russland.

Ikke ulovlig

Fredag i forrige uke oppfordret den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj europeere med kamperfaring, til å verve seg for å kjempe mot Russlands invasjon.

– Om du har kamperfaring, og ikke vil se på deres politikeres ubesluttsomhet, kan du komme til landet vårt og bli med oss i forsvaret av Europa, som er svært viktig akkurat nå, sa Zelenskyj i en video, ifølge NTB.

Samtidig kan Sigrid Redse Johansen, generaladvokat i Norge, opplyse at det ikke er ulovlig å slutte seg til militærstyrkene til en fremmed stat, forutsatt at en ikke kjemper mot Norge.

– Det som er kriminalisert er virksomhet som kan svekke forsvarsevnen til Norge eller allierte, sier Johansen til Forsvarets forum.

Hun understreker samtidig at det i de fleste tilfeller er ulovlig å slutte seg til ikke-statlige militære aktører eller terrororganisasjoner.