Det skriver Kulturetaten i Oslo kommune i en pressemelding.

Tidligere i år ble det gjennom en rekke artikler i VG kjent at AUF og flere andre ungdomspartier har blitt tildelt støtte på feilaktig grunnlag fra Oslo kommune i årene 2017–2020.

Kulturbyråd Omar Samy Gamal vedkjente at dersom det som kom frem i sakene til VG stemte, så hadde partiene fått for mye støtte. Kulturetaten kom til samme konklusjon etter en egen gjennomgang og fant at «tallgrunnlaget dels har inneholdt feil».

Rødt-politiker Eivor Evenrud krevde at partiene skulle betale tilbake støtten, som for AUF dreide seg om en sum på rundt 1,5 millioner kroner.

Også Venstre og KrF stilte seg bak kravet fra Evenrud i Rødt.

Får beholde pengene

Tirsdag skriver kulturetaten at det er bestemt at partiene får beholde pengene, men at de ikke får tildelt støtte for 2021.

De har gjennomgått søknadene fra alle de politiske ungdomsorganisasjonene og vedtak fattet i tidsrommet 2017–2020.

Gjennomgangen viser at flere vedtak er feil, og at flere politiske organisasjoner derfor har fått utbetalt penger på feilaktig grunnlag.

Når det gjelder konsekvensene av de feilaktige vedtakene har Kulturetaten gjort en grundig vurdering og konkludert med at det ikke kreves tilbakebetaling fra noen av organisasjonene. Vurderingen er gjort på bakgrunn av flere relevante hensyn, skriver etaten i pressemeldingen.

– I vurderingen av denne saken har vi vektlagt hensynet til at organisasjonene har innrettet seg etter vedtakene og tiden som har gått siden vedtakene ble fattet. I noen av tilfellene er det også gitt riktige opplysninger til Kulturetaten, og feilen ligger i søknadsbehandlingen hos etaten. Når det gjelder tilfellene hvor feil tall har blitt meldt inn, har vi ikke kunne konstatere at noen av organisasjonene har handlet i ond tro, sier Stein Slyngstad, direktør i Kulturetaten.

Får ikke støtte i år

Tildelingen for 2021 ble vedtatt denne uken. Der er det tatt høyde for problemstillingene som har dukket opp i denne saken i gjennomgangen av årets søknader, noe som fører til at enkelte organisasjoner som tidligere har fått penger på feil grunnlag ikke vil få tilskudd i år.

I budsjett for 2021 er det avsatt en ramme på 39,45 millioner kroner på kapittel 500 til fordeling av tilskudd til barn, ungdom og fritid. Av dette beløpet er det avsatt 10,4 millioner kroner til tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjoner.

Oversikten fra Oslo kommune viser at AUF i Oslo, Oslo Unge Høyre og Oslo Unge Venstre ikke får støtte i år.

I saken skriver kommunen at det ble avdekket at disse tre organisasjonene ikke hadde meldt inn støttemedlemmer, noe som betyr at medlemstallet i realiteten har vært høyere enn det som ble meldt inn. For disse organisasjonene er konsekvensen at prosentandelen tellende medlemmer kom under kravet om at 60 prosent av medlemsmassen skal være tellende medlemmer.