– Vi må vise fram at hvis ikke MDG er i byråd, blir ikke Oslo det grønne fyrtårnet vi trenger. Vi må fortsette å gjøre miljøet bedre i Oslo, også må vi kjempe for alle dem som faller utenfor og sliter, sier Arild Hermstad til Avisa Oslo.

Avisa snakket med MDG-partilederen etter at han ble valgt med 111 stemmers støtte mot de 98 som stemte på finansbyråd Wilhelmsen. Hermstad er fungerende partileder. Han mener det fint lar seg kombinere med å fronte Oslo MDG i valgkampen sammen med førstekandidat Sirin Stav.

- Har du lyst på en byrådspost etter valget?

- Det viktigste for meg er at vi vinner valget. Så skal vi skrive en plattform som sikrer at Oslo blir den beste byen å bo i. Og så skal vi diskutere posisjoner. Og for å være helt ærlig: Det er ikke det viktigste for meg, svarte Oslo MDGs nyvalgte andrekandidat.

Ble utfordret av finansbyråden

Arild Hermstad var før onsdagens avstemning på Chateau Neuf innstilt av Oslo MDGs nominasjonskomité.

Et benkeforslag fra bystyrepolitiker Sabina Syed skapte imidlertid usikkerhet før nominasjonsmøtet. Syed ønsket finansbyråd Einar Wilhelmsen på plassen bak førstekandidat og samferdsels- og miljøbyråd Sirin Stav.

Der Wilhelmsens tilhengere har advart Hermstad mot å kombinere rollen som partileder med andreplassen på lista, ønsker Hermstad-støttespillere at partilederen skal være sentral i partiets Oslo-prosjekt.

Hermstad startet sin tale til medlemmene med å si at MDGs byrådsprosjekt har gjort Oslo bedre i sju år.

– Men det er mye som gjenstår. Nå ønsker vi oss timinuttersbyen, en lokal rusreform og å bli kvitt fattigdom. Vi ønsker oss en tiltrekkende by, som er trygg for skeive, asylsøkere og et godt tilrettelagt Oslo for personer med funksjonsnedsettelse, uttalte Hermstad fra talerstolen.

– Jeg er den mest erfarne

Einar Wilhelmsen solgte på sin side seg selv inn som en konstruktiv politiker med evne til å forhandle og sette ned foten ved nødvendighet.

– Dere bør stemme på meg fordi jeg er den mest erfarne kandidaten, kjenner Oslo-politikken godt og kan dedikere meg fullt og helt til Oslo-valgkampen, sa finansbyråden.

Benkeforslagsstiller Sabina Syed argumenterte på lignende måte.

Hun ba også partiet «lære av egne feil», og velge en politiker som kan sitte tett på valgkampen, noe Syed mener en ren Oslo-politiker er mer egnet til.

Syed ble møtt av motargumenter fra Hulda Holtvedt – en annen MDG-bystyrepolitiker. Hun advarte om at MDG ikke nødvendigvis kommer til å ha den samme medvinden som i 2019 og sa at Oslo MDG var avhengig av å bryte den nasjonale lydmuren.

Duell om niendeplassen

Etter at Wilhelmsen tapte duellen om andreplassen, havnet han på femteplass. Finansbyråden ble plassert bak Eivind Trædal (nummer tre på lista) og Juni Romero y Cordero Berg-Nielsen (fjerdeplass).

Rauand Ismail havnet på sjetteplass. Han ble etterfulgt av fylkesleder Sigrid Z. Heiberg og åttendeplassen Almaz Asfaha. Byrådssekretær Herman Søndenaa slo Gamle Oslo-politiker Tom Kristian Berger i en votering om niendeplassen. En som ikke ble utfordret, var miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav. Hun ble uutfordret valgt til Oslo MDGs førstekandidat.

– Vår viktigste jobb er å gi folk håp gjennom handling, sa miljø- og samferdselsbyråd Stav fra talerstolen på MDGs nominasjonsmøte til applaus fra de frammøtte.