Byrådsleder Raymond Johansen forteller torsdag kveld om at det har kommet inn meldinger om at russiske barn plages i Oslo. Dette deler han i et innlegg på Facebook.

Avisa Oslo får opplyst av byrådslederens kontor at byrådet har fått melding om enkelthendelser. Hendelsene gjør det naturlig for Johansen å gå ut med budskapet han la ut på Facebook torsdag kveld.

– Det er forferdelig at krigen går utover de uskyldige, og spesielt barn. Det skjer nå i Ukraina, skriver Johansen.

Videre er han klar på at vi ikke må la det samme skje i Norge.

– Russere og hviterussere i Norge har ingen skyld i Putins avskyelige krig mot Ukraina og må ikke utsettes for hets, skriver byrådslederen.

– Støtter ikke krigen

Johansen skriver at det er mange russere i Norge som selv har rømt fra Putins regime, og at de ikke støtter krigen.

– I Oslo har vi naboer fra både Russland og Ukraina. De bor og jobber i byen vår, og de er alle velkomne her, skriver han.

At krigen vekker sterke følelser hos alle, er slik det skal være, mener byrådslederen. Det må likevel ikke gå utover enkeltpersoner.

– Vi må ikke la det gå utover enkeltmennesker som på ingen måte bærer ansvaret for aggresjonen fra Kreml, skriver han på Facebook.

– Må snakke med barna

Raymond Johansen oppfordrer til samtaler med barna i denne situasjonen.

– Vi må sørge for å snakke med barna våre på en slik måte at deres uro i en vond situasjon ikke blir til vonde handlinger mot andre uskyldige, skriver han.

Innlegget avsluttes med at byrådslederen ber folk ta ansvar for Oslo.

– I Oslo står vi sammen. Gjør det for Oslo, skriver Raymond Johansen.

God oversikt på skolene

Osloskolen har tidligere gått ut med en pressemelding.

Der stadfestes det at Oslos skoler har elever fra hele verden, deriblant barn og unge med russisk og ukrainsk bakgrunn. Samtidig understreker Osloskolens direktør Marte Gerhardsen at skolene jobber for å forebygge rasisme og utenforskap.

– Skolene har god oversikt over elevene på sin skole, og vet hvilke utfordringer som kan oppstå. I denne situasjonen er de ekstra oppmerksomme på barn og unge har opplevd krig og flukt, og som er sårbare som følge av andre belastende hendelser, sa Gerhardsen i pressemeldingen.

– Lov å være redd

Byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll informerer om at det skal satses på informasjon til barna.

– Mange barn opplever situasjonen nå som skremmende. Det gjelder nok særlig barn med russisk og ukrainsk tilknytning og barn med bakgrunn fra andre konfliktområder. Og norske barn lurer nok på hvorfor eksempelvis russiske skiløpere må reise hjem fra Norge, men at russiske barn i Norge skal være med i leken og tas godt vare på. Informasjon vil bidra til å dempe denne frykten, sier hun.

Hun opplyser om at utdanningsetaten har utarbeidet veiledere om hvordan ansatte på skolene kan snakke med barn om situasjonen. Det skal også publiserer kurs tilpasset alderstrinnene med flere råd.

– Som voksne har vi et stort ansvar for å trygge alle barn, sier hun.

Hun sier videre at det er viktig å akseptere at barn er redde for det som skjer nå.

– Det er lov å være redd og det er helt naturlig når nyhetsbildet er som det er. Når vi voksne viser at vi aksepterer at barna er redde, er det lettere for dem å vise følelsene sine. Skolene og lærerne må tilpasse informasjon så man møter elevene der de er. Variasjonene handler ikke bare om alder og hvor modne elevene er, men også hvilken tilknytning de har til de involverte i konflikten og krig generelt, sier Eidsvoll.