Foreløpig har Folkehelseinstituttet (FHI) kun åpnet for at enkelte som er 80 år eller eldre kan ta en fjerde dose, samt grupper med svekket immunforsvar.

Preben Aavitsland, professor ved FHI, sier at dette er de gjeldende anbefalingene for ulike aldersgrupper. Mulige utvidelser står i kursiv.

  • 80+ år: Anbefales tre doser, kan ta fjerde dose nå, anbefales nok til høsten
  • Alvorlig immunsvekkede: Anbefales fire doser, kanskje femte dose til høsten
  • 65–79 år: Anbefales tre doser, sannsynlig fjerde dose til høsten
  • 45–64 år: Anbefales tre doser, kanskje fjerde dose til høsten
  • 18+ år med risiko: Anbefales tre doser, sannsynlig fjerde dose til høsten
  • 18–44 år: Anbefales to doser, kan ta tredje dose, neppe mer til høsten
  • 16–17 år: Anbefales to doser (én hvis smittet), neppe mer til høsten
  • 12–15 år: Åpnet for to doser, neppe mer til høsten
  • 5–11 år: Åpnet for én (evt. to) doser, neppe mer til høsten
  • Helsepersonell: Anbefales tre doser, sannsynlig fjerde dose til høsten

Bør være oppdatert

– Alle bør være oppdatert etter denne tabellen, uansett om man skal reise eller ikke, skriver Aavitsland i en e-post til Avisa Oslo.

I Europa er det nå bare Portugal, Frankrike og Malta som krever koronasertifikat ved innreise.

25. mai sendte FHI et brev til alle kommuner, hvor de opplyste om at kommunene kan bli bedt om å tilby en fjerde dose koronavaksine til aldersgruppen 65 år og eldre til høsten

– Det mest sannsynlige scenarioet nå er at kommunene vil bli bedt om å tilby en ny dose til aldersgruppen 65 år og eldre og enkelte andre risikogrupper til høsten. Det kan bli aktuelt med flere aldersgrupper, men dette er foreløpig ikke avklart, het det i brevet.

Sverige råder allerede nå alle over 65 år til å ta en fjerde dose, og varslet tidligere i mai at denne aldersgruppen vil få en femte dose til høsten. Det er foreløpig ikke aktuelt i Norge.

– Det vil i vår vurdering over sommeren også ses på om de gruppene som ikke får en tydelig anbefaling om en ny oppfriskingsdose, selv kan velge dette, slik det var nå i vinter for oppfriskingsdose til de under 45 år, opplyste avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI.

Ingen teststasjoner i Oslo

Oslo kommune driver ikke lenger noen stasjoner der man kan teste seg for korona. Den siste stengte 9. mai.

– Nå kan du forholde deg til korona som du ville gjort ved en hvilken som helst annen luftveisinfeksjon før pandemien. Hvis du føler deg syk og har nyoppståtte luftveissymptomer, bør du holde deg hjemme til du føler deg frisk. Du bør også unngå kontakt med personer som har økt risiko for å bli alvorlig syke, har kommuneoverlege og fungerende smittevernoverlege Miert Skjoldborg Lindboe uttalt.

De innbyggerne som har behov for test for å reise utenlands eller for å oppdatere koronasertifikatet sitt, kan fortsatt benytte seg av private aktører, opplyser Oslo kommune.

LES OGSÅ:

Les også

Åpner «biljardmekka» på Grünerløkka: – Dette blir Nordens største biljardhall med bar