Uttalelsen kommer etter at Rødt lanserte et privat forslag om å nekte steder med stripping og «lignende underholdningsformer» skjenkebevilling i Oslo.

I et intervju med Dagsavisen uttaler partiets gruppeleder Siavash Mobasheri at stripping er en «kvinnediskriminerende industri og en industri vi på alle måter må bekjempe.»

Det får bystyremedlemmene Jon Reidar Øyan (Ap) og Julianne Ferskaug (V) til å steile.

– Jeg tenker at man kan ikke forby alt man ikke liker. Det viktigste for oss er at personene som jobber på disse stedene skal ha gode lønns- og arbeidsvilkår. Så vidt jeg vet så har de det. Da kan jeg ikke skjønne hva som er motivet, sier Øyan.

Ferskaug peker på at dette vil gå utover ikke bare strippeklubber og go-go-barer.

– Rockefeller har Sexhibition en gang i året, og de vil bli rammet av dette. I tillegg vil det gå utover en del av Oslos kink-miljøer. Oslo BDSM har nettopp fått seg lokale etter å ha vært uten et år. Elsker låner ut andreetasjen sin til andre. Skal de også miste bevilgningen?

Rødts Ylva Holm Torsteinson, som er initiativtaker bak forslaget, sier at partiet samarbeider med kvinnebevegelsen og kvinner som har kommet seg ut av sexindustrien i arbeidet mot toppløsservering, strippeklubber, porno og prostitusjon.

– Vi kjenner til skadevirkningene fra forskning og fortellinger fra overlevende. For oss er det viktigere å beskytte de som presses ut i dette enn å sikre en forretningsmodell som bruker nakne kvinnekropper som markedsføring for å selge mer alkohol.

– Skyter seg selv i foten

Bystyrerepresentantene fra Ap og Venstre mener at mange miljøer og organisasjoner som vil bli truffet av Rødts forslag, bygger oppunder frigjøring av egen kropp.

– Disse miljøene har fokus på grensesetting, respekt, frihet og aksept for alle kropper. Jeg skjønner at Rødt mener godt, men de skyter seg selv i foten, sier Ferskaug.

Øyan kaller det «et gammeldags kvinnesyn».

– Alle kjønn driver med stripping og spesielt pole dancing, som er blitt ekstremt populært. Vi må ta innover oss at verden går videre. Da må vi heller konsentrere oss om å gjøre arbeidsvilkårene og alt mest mulig forutsigbart for de som driver med det.

Han understreker at dersom Rødt får flertall for forslaget, vil mange i Oslo miste jobben.

– Jeg er usikker på hvor mye de har reflektert over det, sier han.

– Gjør seg til overdommere

– Rødt mener stripping er kvinneundertrykkelse, og peker på at det også i Oslo drives menneskehandel. Hva syns dere om det?

– Det blir som debatten rundt å selge sex, for å dra det litt lengre. At noen gjør seg til overdommere og sier at om du selger kroppen din, så blir du utnytta. Jeg har snakket med mange i det miljøet som forteller at det er et valg de har gjort selv av ulike grunner, sier Øyan, som mener at om Rødt skal ta kvinneundertrykking på alvor, må de heller forsterke kampen mot trafficking og menneskehandel.

Hvem som skal bestemme hva som er stripping, seksualisert underholdning og liknende, vil også være et spørsmål dersom forslaget får flertall. Ferskaug mener det vil bli rolleblanding dersom Næringsetaten, som gir skjenkebevilling i Oslo, skal vurdere dette.

– Det de jobber med er skjenkeregler og alkoholregler. Skal de sitte og ta en vurdering på når det er frigjøring og når det er kvinneundertrykkelse? spør hun retorisk.

Og legger til:

– Jeg forbeholder meg retten til å gjøre hva jeg vil med min kropp. Det ville vært fint om Rødt kunne slutte å mene så innmari mye om hva jeg skal få lov til å gjøre med min kropp.

Kommunen kan ikke nekte stripping

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) slår fast ved at Oslo kommune ikke kan nekte strippeklubber skjenkebevilling.

Heller ikke steder med stripping og toppløsservering vil kunne miste retten til å serverer alkohol, skriver NRK.

– Konklusjonen er at stripping i seg selv ikke er et brudd på alkoholloven og at Oslo kommune ikke kan inndra skjenkebevilling hvis det forekommer stripping, sier næringsbyråden.

Hun legger til at dersom man ønsker et forbud mot stripping, må det fremmes gjennom nasjonal lovgivning.

Mener de bommer

Rødts Ylva Holm Torsteinson mener Øyan og Ferskaug bommer med sin kritikk.

– Forutsetningen for at folk skal ha gode, frie og trygge seksualliv er nettopp at seksualiteten er fri og ikke gjøres til en vare på et marked. Det er ingen gjensidighet i en transaksjon der den ene er produktet og den andre en kunde. Hvis det er moralisme og å være overdommere i Ap og Venstre, sier det mer om dem enn om oss, sier hun.


Torsteinson mener det er «godt kjent» at det også er prostitusjon i tilknytning til flere strippesteder.

– Jon Reidar Øyan blander selv inn prostitusjon. Selv om forslaget vårt ikke berører det så mener også vi at det er en sammenheng mellom å selge nakne kropper til underholdningsformål og å en legitimering av at også selve kroppen kan selges gjennom prostitusjon.

LES OGSÅ:

Les også

Sexhelg i Oslo: Det ble nesten for mye av det gode

Les også

Samboerparet Thomas og Katinka kjørte fra Trondheim for å være med på sexfesten i Oslo