– Jeg vil utfordre Siv Jensen både som partileder og toppkandidatene i Oslo om å støtte forslaget vårt som behandles i Stortinget i løpet av våren om å beholde Ullevål for å sikre Oslo-folks sykehustilbud.

Det sier partileder Bjørnar Moxnes i Rødt til Avisa Oslo.

Nedleggelse av Ullevål er en del av Helse Sør-Østs planer, hvor de til gjengjeld skal bygge splitter nye sykehus på Gaustad og Aker. Planene har vært gjenstand for kraftig kritikk. Særlig har fagmiljøer tatt til orde for at nedleggelse er en dårlig idé.

– Ser Siv Jensen den helsepolitiske galskapen i å kløyve akuttmiljøet på Ullvål i to og dele det mellom Aker og Gaustad? Det er nemlig å gamble med folks liv og helse, fortsetter Rødt-politikeren.

Vil ha spesialistmiljøet samlet

Moxnes argumenterer for viktigheten av at spesialister fra alle fagområder kan være tilgjengelig på minuttet under samme ta hvis det skjer en større ulykke, terrorhendelse eller katastrofe.

– Sånn er det på Ullevål i dag. Teamet der fikk berettiget mye ros for sin innsats i å redde liv etter 22. juli, men med helsebyråkratenes plan skal dette miljøet splittes mellom Aker og Rikshospitalet. Plutselig er en pasient fraktet til feil sykehus. Legger du ned Ullevål betyr det at det blir transport av kritisk syke og døde pasienter langs ring 3 mellom Aker sykehus og Riksen, sier Moxnes.

– Nå må vi få reddet sykehuset før det er for sent.

Forslaget som fremmes med frist 23. mars:

  1. Stortinget ber regjeringen om å ikke igangsette salg av Ullevål sykehus før det er gjort endelige avklaringer i saken, inklusive reguleringsspørsmålet.

  2. Stortinget ber regjeringen ikke tillate riving av eksisterende funksjonell bygningsmasse ved Oslo universitetssykehus før det er gjort endelige avklaringer i saken, inklusive reguleringsspørsmålet.

  3. Stortinget ber regjeringen sikre at Aker Sykehus snarest blir fullverdig lokalsykehus for hele Groruddalen.

  4. Stortinget ber regjeringen sørge for at det ikke planlegges for en reduksjon i den fremskrevne sykehusaktiviteten i Oslo.

  5. Stortinget ber regjeringen iverksette utredning av alternative utviklingsmuligheter for Oslo universitetssykehus og komme tilbake til Stortinget med forslag til hvordan en utredning av lokaliseringsalternativene kan innrettes.

Forslaget er fremmet av Bjørnar Moxnes (R), Jan Bøhler (Sp), Sigbjørn Gjelsvik (Sp), Per Olaf Lundteigen (Sp), Nicholas Wilkinson (SV), Kari Elisabeth Kaski (SV), Une Bastholm (MDG) og Kjersti Toppe (Sp).

Storingsrepresentatene, inkludert SIv Jensen, har frem til 23. mars med å lande på sin innstilling til forslaget.

Kilde: Stortinget.no

Oslo Ap med på laget

Utspillet kommer dagen etter meldingen om at Oslo Arbeiderparti for første gang går tydelig inn for å bevare sykehuset. Moxnes kaller det «en viktig etappeseier», og retter samtidig honnør «til alle som har stått på både i Redd Ullevål sykehus, grasrota i Ap og ikke minst fagforeningene».

Men han er ikke fornøyd før Frp-toppen også blir med i klubben.

Selv om alle partier i Oslo byråd utenom høyre nå støtter en bevaring, må det uunngåelig et flertall på Stortinget til «som kan ta nakketak på Helse Sør-Øst og vedta at Ullevål skal bevares», poengterer Moxnes.

– Jeg lurer jo på: Vil Siv Jensen lytte til folk flest i Oslo?, fortsetter han og viser til spørreundersøkelsen (utført av Respons Analyse for forlaget Pax) som for et drøyt år siden viste at sju av ti osloboere ville beholde Ullevål sykehus som selvstendig sykehus.

Vil bygge ut på Ullvål

Moxnes sier Oslo trenger nye sykehusbygg for fremtidens behov, men ønsker å bruke Ullevåls 110.000 kvadratmeter med byggmasse.

– Byen vokser. Ullevpål-tomten er Nord-Europas største sykehustomt. En indrefilet, det finnes ikke makan i hele Europa. Der kan du bygge ut nye sykehusbygg nord på tomta uten å forstyrre dagens drift. Gir du fra deg en sånn tomt får du aldri tilbake noe tilsvarende i en europeisk storby.

Han peker på en rapport lagt fram av en uavhengig faggruppe som har skissert og regnet ut en alternativ løsning. Det innebærer å starte bygging av lokalsykehus på Aker, etterfulgt av utbygging på Ullevål, men å droppe Gaustad. Faggruppen anslår at dette vil kreve minimum 20 milliarder kroner mindre i investeringskapital, og på den måten også gi et lavere lånebehov, melder VG.

Svarer for Siv

Avisa Oslo har forspurt et svar fra Siv Jensen på Moxnes' spørmål og om hun vil gå inn for å støtte representantforslaget.

– Fremskrittspartiet har ikke tatt endelig stilling i saken, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, er svaret vi mottar fra pressekontoret.