Redningsaksjonen gikk fint for seg og Bymiljøetatens utsendte viste stor glede da andefamilien kunne slippes ut i Frognerbekkdalen.

– Det var veldig koselig. Det er nesten så man får en liten tåre i øyekroken og det er veldig givende å være med på, sa biolog og naturforvalter Tea Turtumøygard i Bymiljøetaten etter at de var sluppet fri.

I flere uker hadde andemor ruget på eggene i en blomsterkasse på en balkong på Frogner, mange meter over bakken. Vårt Oslo har tidligere omtalt den situasjonen. Da uttrykte beboeren bekymring for hvordan det skulle gå med andefamilien.


Redningsaksjon

Men på torsdag kom altså Bymiljøetaten til unnsetning for å redde familien ned etter at alle seks andunger var klekket ut av eggene sine.

– Vi kom opp og heldigvis kunne vi raskt se hvordan det så ut slik at vi kunne planlegge. Sjefen min driver med fuglemerking på fritiden sin og har et stort nett som vi skulle bruke til å ta dem forsiktig med oss med. Vi gjorde det sakte og sikkert, uten brå bevegelser fram til kanten og trakk det over anda. Hun var veldig rolig og ingen fare for at hun skulle stikke av, forteller naturforvalteren.

Andungene fikk de enkelt plukket opp etterpå.

Beboeren hadde også satt opp et provisorisk gjerde for å beskytte familien på balkongen.

Andefamilien ble tatt inn i et lite bur for kaniner eller katter og sluppet rolig ut i Frognerbekkdalen. Alt så ut til å få en lykkelig slutt.

Uventet vending

Men senere har andemor kommet tilbake til balkongen

– Andemor var tilbake på taket ved flere anledninger og virket forvirret. Noen frivillige har vært der og sett i dag, og finner ikke ungene. Vi lurer fælt på hva som kan ha skjedd og håper i det lengste at de kommer til rette.

Hun fortsetter:

– Andemor er der og kaller på dem, det er hjerteskjærende

Hun håper at noen kan ha sett ungene og komme med tips slik at de forhåpentligvis kan gjenforenes med moren.

Andungene ble sluppet ut omtrent her på torsdag. Har du sett dem? Meld fra til oss på tips@ao.no.


Risikabelt liv

– Var ikke akkurat sånn jeg håpet historien skulle ende. Naturen er brutal, men håper fortsatt at de er der i god behold, sier Turtumøygard.

Naturforvalteren påpeker at andunger har et svært risikabelt liv fra starten av. Det er naturens gang at mange ikke overlever det første året

– De første ukene er særlig kritiske, da er de et ofte et enkelt og ettertraktet bytte for en rekke rovdyr – både til lands, i luften og i vannet, påpeker hun.

De så ikke noe til måker da andefamilien ble sluppet ut. En mulighet er at ørret kan ha fått tak i dem.

Turtumøygard avrunder med å oppfordre folk til å holde avstand til ender og ikke la hundene komme tett på. Barn bør heller ikke få lov til å kaste pinner, steiner eller annet på andunger.