– Det her er skikkelig dritt, sier Rune Anderson (54) til AO.

Han bor i Eirik Raudes vei på Kværner i bydel Gamle Oslo og snakker om nabolagets selvlagde skøytebane.

Flere vintre har naboene gått sammen og laget skøytebane for ungene ved å bruke slanger i vannet fra bekken som renner fra Manglerudkanten like ved. Men i år har noe skurret.

Fått med deg dette?

Lukt av avføring

4. januar oppdaget nabo Steinar (64) at det var grumsete og brunt vann i bekken. Etter hvert begynte kloakklukt å komme sigende fra innerst i blindveien, forteller naboene.

– Jeg går tur og titter på bekken nesten daglig. Det pleier å være fint reint vann. Normalt er det helt blankt, sier Steinar til AO.

– Det luker rein kloakk! På skøyteisen ser du det er vanlig hvit is på den ene siden, også ser du det er mørke flekker litt lenger bort. Det ser ikke bra ut, kommenterer Rune og poengterer at vannet heller ikke har frosset helt til is på disse brune punktene.

Lukten kan AOs reporter på stedet bekrefte: En sterk lukt av avføring er tydelig i området rundt vannet og skøytebanen. En lukt som kommer og går med jevne blaff.

I utgangspunktet tenkte naboene at det skitne vannet kunne skyldes jord og stamme fra gravearbeid eller lignende. Men da en av naboene skulle vanne skøytebanen torsdag, var det ikke lenger tvil:

– Da hadde det kommet rester fra dopapir ut gjennom slangen. Han så noen hvite biter, forteller Rune Andersen.

AO har snakket med naboen som fylte skøytebanen som bekrefter dette, men ønsker ikke å stille i intervju med avisa.

Til tross for lukten har skøytebanen blitt brukt av barna i nabolaget, ifølge naboene. Dag Larsen bor i veien og er far til to.

– Vi har brukt banen veldig, veldig mye, men ikke etter dette fenomenet her. Jeg vil ikke ha dem til å gå på den isen her, sier han til AO fredag ettermiddag før Vann- og avløpsetaten hadde bekreftet at det faktisk var snakk om kloakk.

Hvorfor ikke?

– Fordi det lukter kloakk og fordi det etter vanning nå nylig hadde kommet ut dasspapir, og da er jo mistanken om at det er kloakk ytterligere styrket.

Stokk i veien

Fredag ringte nabo Rune Anderson Vann- og avløpsetaten som raskt meldte seg på saken.

– Det skal de ha skryt for. At de kom så fort. Da var jeg lettet, sier han.

Prøvene de tok av vannet viste at det var kloakk i bekken og elven, bekrefter overordnet vakt Lars-Erik Berger i Vann- og avløpsetaten til AO fredag kveld.

Fredag ettermiddag har de vært ute i området og løst saken. En stokk viste seg å være utløsende årsak til feilen.

– I avløpsnettet vårt, der det ligger åpent rennende kloakk, var det noen som hadde puttet en svær stokk oppi en kum. Da tetter det seg, renner over og går videre til overvannssystemet vårt som renner ut i Alnaelven. Sikkerhetsnettet vårt er at det renner over i et annet system slik det har gjort her, sier Berger til AO.

Etaten har nå fjernet stokken og renset kummen så det ikke kommer mer kloakk på ville veier.

– Det vil ta en stund før lukten er ute av bekken og elva. Det må få skylt seg litt gjennom, tilføyer Berger.

– Ser dere alvorlig på saken?

– Vi er ikke glad for å få noe i våre vassdrag, alle elver og vassdrag er vi glad i, så vi ser alvorlig på det. Driften tok det alvorlig, rykket ut med en gang og løste det, sier Berger.

Rett i Alnaelva og Oslofjorden

Vannet fra bekken går inn i et rør som leder det ned til Alnaelva og rett ut i Oslofjorden. Utløpet er nær badeplassen Sørenga, bekrefter Lars-Erik Berger i Vann- og avløpsetaten.

– Vi pratet om at det er badstuer der nede i fjorden, og at folk tar en dukkert etterpå. Når det blir funnet dopapir i vannet som går rett ut dit er ikke det bra, mener Anderson.

– Nå vet ikke jeg hva som er i det vannet, men det kan vel være alt mulig og kjemikaler, sier Steinar og poengterer at den ubehagelige lukten har spredd seg nedover langs Alnaelva.

Han håper Vann- og avløpsetaten vil foreta tester i vannet der folk bader, «så de ikke bader i noe som ikke skal bades i». Dette sier imidlertid overordnet vakt Lars-Erik Berger at de ikke kommer til å gjøre.

– Nei, det er så små mengder og utenfor badesesongen. Hadde det vært sommer og badesesong, hadde vi hatt et annet fokus, sier Lars-Erik Berger i Vann- og avløpsetaten til AO.

På spørsmål til Vann- og avløpsetaten om vannet kan være farlig å få i munnen, svarer han:

– Ja, det er kloakk, du skal ikke drikke det.

– Hva kan kan konsekvensene være?

– Det eneste jeg kan si er at du så klart kan bli syk av å drikke kloakkvann. Det er det eneste jeg kan si. Da er det legen neste.

Han er likevel ikke bekymret.

– Ja, det ender i Oslofjorden til slutt, men det er så små mengder. Det takler Oslofjorden nå, selv om vi ikke liker det. Men det lukter veldig sterk når det renner så lokalt.