– Kommunen må skjerpe seg når det kommer til å tømme søppelbøttene og containerne. Man gjør så mye for at det skal bli fint i byen, så det er trist at det alltid skal stå sånn, spesielt på grunnlovsdagen, forteller Rosenhoff-beboer Jørgen Lund.

Lund forteller at overfylte søppelbøtter og containere er et stadig tilbakevendende problem:

– De klarer ikke finne en løsning på det. Jeg har flere ganger bedt kommunen om å overvåke og tømme søpla oftere, men jeg opplever dem som svært passive.

Rosenhoff-beboeren er klar i sin tale:

– Containeren må bort, den blir misbrukt.

Eventuelt mener han at containeren i krysset mellom Konghellegata og Sinsenveien må tømmes nærmest daglig for at det skulle blitt bra.

Testet ut «smarte» søppelkasser

Avisa Oslo har tidligere skrevet om Bymiljøetatens testprosjekt der de prøver ut «smarte», mer effektive søppelbøtter. Disse komprimerer søpla, varsler kommunen når de er fulle som sier ifra når de begynner å bli fulle:

– De nye søppelkassene er fine på den måten at de har lokk som er konstant lukket, og som er lette å åpne med foten. Det er nok den ideelle konstruksjonen, både med tanke på at terskelen ikke er for høy til å kaste, samtidig som at forhindrer fugler som drar søpla opp igjen, sa kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Bymiljøetaten til AO i april.

Inntil flere av disse smarte søppelbøttene er på plass, oppfordret Kongsteinen folk til å ta mer ansvar dersom søppelkassene allerede er fulle.

Han oppfordrer folk til å ta med seg søpla til en mindre full søppelkasse så langt det lar seg gjøre, eller å ta den med hjem:

– En ting er å kjefte på kommunen for at vi ikke får tømt – og vi tar til oss disse tilbakemeldingene også – men en annen ting er at vi trenger at alle engasjerer seg rundt dette, og ikke overlater søpla til kommunen og fellesskapet, sier Kongsteinen.

Det har ikke lyktes AO å få tak i Bymiljøetaten for en kommentar angående rengjøringen i forbindelse med 17. mai.

Foreslår søppelgaranti på kommunens regning

For at søpla ikke skal bygge seg opp og at lokket blir stående oppe, foreslår Lund en søppelgaranti. Der kan man ringe inn en søppeltaxi på kommunens regning hver gang man ser at søppelet flyter over:

– De kostnadene vil de helt sikkert ikke ha, så kanskje de ville ha skjerpet seg litt, sier han.

Søppelkasser som går langt under bakken mener han også kan være en løsning.

– Men hvis det ikke kommer en løsning, må de bare fjerne containeren, sier Lund til slutt.