– Først varslet byrådet i september at budsjettet ville bli stramt. Det var det ikke, tvert imot var det det største budsjettet Oslo kommune noen gang har hatt, sier Venstre-gruppeleder Hallstein Bjercke.

– Vi er egentlig ganske sjokkerte. Selv etter kutt på én milliard kroner, satt de igjen med tidenes høyeste inntekter for Oslo. Likevel henter de av midler satt av for vanskeligere tider, mens næringslivet og privathusholdninger sparer, mener Høyre-politiker Per-Trygve Hoff.

Kritikken fra de to opposisjonspolitikerne rettes mot Ap-, SV- og MDG-byrådets justerte forslag for budsjett for 2023.

Byrådet henter 700 millioner kroner ut av et fond for uforutsette pensjonsutgifter. Slik skjermer de tjenestetilbudet på et tidspunkt der nye skatter fra regjeringen medfører 1 milliard mindre i inntekter, ifølge finansbyråd Einar Wilhelmsen.

Hard kritikk

Verken Høyre eller Venstre er begeistret. Begge de borgerlige partiene mener at byrådet ikke klarer å effektivisere i en vanskelig økonomisk situasjon der prisene på varer og tjenester stiger.

– Jeg er engstelig for neste år. Når rentene stiger, går det utover arbeidsplassene, og da synker kommunens inntekter. Vi kan ikke se at byrådets prognoser og budsjetter er basert på noen realisme. Det er uansvarlig, mener Per-Trygve Hoff.

Han mener at byrådet bør redusere kommunens tjenesteutgifter ved å privatisere.

– De varsler også at vann- og avløpsavgiften kommer til å mangedobles over fire år, sier Hoff.

– Jeg hadde forventet at byrådet brukte den krevende situasjonen regjeringen nå har satt Oslo i til å vise at de faktisk evner å prioritere det viktigste og effektivisere i offentlig sektor. Det klarer de åpenbart ikke. I stedet skyver de regninga over på byens befolkning nok en gang, mener Hallstein Bjercke i Venstre.

Avgiftene mer enn dobles

Det er

at det i Oslo legges opp til en økning av vann- og avløpsgebyrer på mer enn 16 prosent neste år. I realiteten er det snakk om hele 23,4 prosent. Det skriver Aftenposten.

I løpet av fem år vil avgiftene være mer enn doblet for en bolig på 120 kvadratmeter. Det kommer frem av byrådets budsjettforslag:

Prisene over er uten innregnet merverdiavgift (MVA). Medregnet MVA vil prisen være 7.070 kroner for denne boligen i 2022, og 15.751,15 kroner i 2026.

Nekter for uforsvarlig budsjettering

– Økningen i vann- og avløpsgebyrer i tilleggsinnstillingen til budsjettet skyldes høyere lånerenter og den generelle prisveksten i samfunnet. Vi kan ikke styre prisveksten i samfunnet rundt oss, svarer byråd Wilhelmsen.

MDG-politikeren sier også at byrådet og de borgerlige partiene har forskjellige prioriteringer.

– Vi har prioritert å ikke kutte kommunale tilbud. Så har vi hatt veldig kort tid på oss på å få et stort budsjett til å gå i balanse, samtidig som vi skjermer viktige byrådsatsninger som kutt i klimautslipp, sier finansbyråden.

Han er uenig i at byrådet bedriver en uansvarlig finansiell politikk.

– Siden regjeringens grunnrentebeskatning og de ekstraordinært høye strømprisene gir oss uventede utgifter akkurat i år, mener jeg vi kan forsvare å hente inn penger fra fondet nå. I 2025 og 2026 skal vi legge penger tilbake i fondet, sier Einar Wilhelmsen.

– Hårreisende

Også FrPs Lars Petter Solås er kritisk til bruken av premieavviksfondet.

– Det er hårreisende at byrådet velger å bruke vanlige folks pensjonspenger for å redde sitt eget valgkampbudsjett. Sist det ble brukt penger fra fondet var under koronapandemien, det sier mye om hvor terskelen for å bruke penger herfra ligger, sier Solås.

– Nok en gang viser byrådet at samferdsel er en salderingspost og at de nedprioriterer kollektivtrafikken. Alt blir dyrere, skatter, avgifter, mat og strøm – i tillegg vil byrådet ha 50 millioner mer fra vanlige folk som bruker offentlig parkering og utsetter billigere T-banebilletter, legger han til.

Forsvarer byrådets prioriteringer

Om byrådspartiene ønsker å få gjennom budsjettet sitt, trenger de støtte fra minst ett annet parti. De håper å få til en enighet med Rødt. Gruppeleder Siavash Mobasheri mener at Bjercke kommer med en lettvin analyse.

– Jeg er helt enig i at økningen i vann- og avløpsavgifter er altfor høy, men vi må huske på investeringene Oslo kommune gjør med tanke på ny vannforsyning (kostnadsramme 26,85 milliarder red.anm.), sier Rødt-gruppelederen.

Mobasheri er fornøyd med at byrådet går inn for å skjerme Oslos velferdstjenester for kutt – til tross for at regjeringens nye grunnrenteskatt. Skatten gir kommunen rundt 1 milliard mindre i inntekter, ifølge finansbyråd Einar Wilhelmsen.

– Den milliarden kunne gått til å styrke velferdstjenestene i Oslo, på et tidspunkt der rentehopp og matvarekrisen rammer barnefamilier, enslige og folk som har dårlig råd på vei inn i juletiden, sier Rødt-gruppelederen.

I forhandlingene framover vil Rødt se på hvilke muligheter de har til å hente inn midler, som igjen kan styrke tjenester som ungdomsklubber, barnehager og Oslo kommunes uteseksjon.

– Vi har sett på eiendomsskatten, og en eventuell økning for de med størst hus, men som skjermer de som bor i små leiligheter, sier Mobasheri da Avisa Oslo spør hvilke muligheter som kan være aktuelle.