De siste dagene har det meteorologiske fenomenet inversjon herjet i Oslo.

– Det betyr at kald, tung luft blir liggende nær bakken, mens litt mildere luft høyere opp. I Oslo har vi hatt minusgrader på Blindern gjennom dagen, mens det på Tryvann har vært plussgrader mesteparten av dagen, sier vakthavende meteorolog, Espen Biseth Granan, onsdag kveld.

Den høyeste temperaturen målt på Blindern onsdag var minus tre grader, mens det på Bygdøy har vært minus fem. Til forskjell har det på Tryvann vært en makstemperatur på pluss fire grader.

– Det er en forskjell, sier Granan.

Snur torsdag

Torsdag ser det ut til at lufta vil bevege seg mer, og da vil det kunne bli plussgrader i byen òg.

– Ifølge prognosene skal det bli plussgrader, men ikke så veldig mange, sier meteorologen.

Temperaturen i sentrum vil kunne ligge på rundt to til tre plussgrader, men det snur fort igjen.

– Allerede torsdag ettermiddag går nok temperaturen ned på minussiden igjen, og det ser ut til at det blir liggende på minus på fredag også, sier han.

Han forsikrer samtidig om at det ikke ser ut til å bli like lave temperaturer som vi har sett tidligere i uken. Foreløpig.

Kan bli glatt

Granan tror ikke at timene med plussgrader torsdag vil gjøre at det smelter nok i gatene til å bli uutholdelig glatt.

– Det er jo det store spørsmålet, men jeg er litt usikker på hvor mye effekt det vil ha. Hadde det vært plussgrader over flere dager ville det vært noe annet, og hvis det i tillegg hadde regnet ville det vært noe helt annet, sier Granan.

Han understreker samtidig at det kan være lokale forskjeller på hvor glatt det eventuelt blir.

– Hovedveiene er ganske bare, men det kan være annerledes på småveiene. Det kan være greit å være oppmerksom på at det kanskje kan bli litt glatt utover torsdag ettermiddag og kveld, sier han.

Blir iskaldt neste uke

De mer behagelige temperaturene varer ikke lenge. Allerede neste uke er det meldt iskaldt. Igjen.

– Neste uke ser kald ut, det spørs om den blir like kald som tidligere denne uken, men at det blir kaldere enn rundt minus 14–15 deler av neste uke virker sannsynlig. I hvert fall under minus 10, men at det blir en ny kulderekord tror jeg ikke, sier Granan.

Det er kald luft som kommer med luftstrømmene fra nord og øst som gjør at temperaturene har krøpet langt ned på gradestokken den siste tiden, og det er det samme vi vil merke til uken.

– Vi er ikke ferdig med vinteren i det hele tatt, sier Granan.