Lørdag ettermiddag fikk nødetatene melding om en stor gressbrann på Haugenstua. Brannvesenet fikk slokket brannen relativt kjapp, men ikke uten at den rakk å brenne ned et område på inntil 300 kvadratmeter.

Samtidig som Meteorologisk institutt sendte ut gult farevarsel på grunn av høy fare for skogbrann i Oslo-området, har Oslo brann- og redningsetat (OBRE) hatt seks gressbrann-oppdrag i løpet av dagen.

– Det har vært litt, ja, kommenterer Tor Audunhus på 110-sentralen ved OBRE.

I løpet av kveldstimene har de også rykket ut til ulike parker i Oslo for å slukke bål og branner i søppelkasser.

Obs på engangsgriller

Brannvesenet har følgende oppfordring til oslofolk som ferdes ute nå som det blir varmere i været:

– I utgangspunktet er det totalforbud mot åpen ild i marka. Du har riktignok anledning til å tenne et lite kaffebål dersom du er helt sikker på at det ikke brenner noen andre steder enn i bålet. Da må du slokke det ordentlig, sier Audunhus og legger til:

– Det gjelder også engangsgriller.

Politiet har bistått brannvesenet på noen av gressbrannene lørdag, blant annet den på Haugenstua. Også herfra ser de grunn til å minne om forbudet mot åpen ild i skog og mark.

– Det er viktig at man overholder det. Dersom man bruker engangsgrill på offentlig sted, eller andre steder der man ferdes, må man bruke tilegnet container for å kvitte seg med den. Generelt vil vi oppfordre folk til å ta hensyn. Det begynner å bli tørt. Det betyr at det er fare for at det kan bli noe mer ut av en liten flamme, selv med en engangsgrill, sire Tor Grøttum, operasjonsleder i Oslo politidistrikt.

Nesten 200 gressbranner

Hittil i år er det rapportert om 194 gressbranner og 26 branner i skog og mark. Det opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

– DSB overvåker skogbrannfaren løpende, og i perioder med stor skogbrannfare setter DSB flere helikoptre i beredskap rundt om i landet, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.

Skogbrannhelikopteret, som er stasjonert på Torp utenfor Sandefjord, er i fast beredskap i perioden 15. april til 15. august.