Tilsynsaksjonene er et av flere grep som det listes opp i forbindelse med den store redningsaksjonen for Oslofjorden.

Miljødirektoratet opplyser at de er myndighet for 65 bedrifter med utslipp til Oslofjorden. I Oslo kommune er det tre bedrifter med utslepp av kobber til fjorden.


Strengere og flere tilsyn

«Flere av disse har nylig fått oppdatert tillatelse til forurensende virksomhet, og det pågår nå en revisjon av tillatelsen for flere bedrifter. For mange av bedriftene betyr dette strengere utslippsgrenser», heter det i en rapport.

– Vi vil også gjennomføre tilsynsaksjoner, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Tilsynsaksjonene vil skje i samarbeid med Statsforvalterne og foregå spesielt i de neste par årene.

Myndighetene varsler samtidig at det – i lys av tilstanden i Oslofjorden – vil bli vanskelig å tillate nye eller økte utslipp fra industrien.

Varselet om tilsynsaksjonene kommer i forbindelse med at Miljødirektoratet har vurdert innsatsen for Oslofjorden. Et år etter at tiltaksplanen ble satt i verk.

Fant 50 milliarder larver i Oslofjorden: – Så ut som en skål spagetti

Vil kreve mange år

Oslofjorden er i alvorlig dårlig stand, men planen og dens 63 konkrete tiltak over flere år skal bidra til å redde den. Utslipp fra jordbruk og avløp er et av de viktigste satsingsområdene. Her vurderer Oslofjordrådet at det er gjort mye for å styrke innsatsen.

– Det er likevel et stort gap mellom dagens miljøtilstand i Oslofjorden og målene som er satt i Oslofjordplanen, og det vil kreve mange års innsats før alle nødvendige tiltak er gjennomført, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.