– Det har vært for dårlige soningsforhold for kvinner på Bredtveit i mange år. Selvmordet for snart to uker siden kommer på toppen av årevis med lav bemanning og for dårlige bygningsmessige forhold. Jeg har bedt Kriminalomsorgsdirektoratet gjøre akutte tiltak for å bedre forholdene på Bredtveit, og vurdere større endringer på lengre sikt, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl i en pressemelding.

Øke bemanningen

Dette er tiltakene som skal forbedre situasjonen, ifølge ministeren:

  • Øke bemanningen på Bredtveit ved rokering av personell fra andre fengsler.
  • Redusere antall innsatte på Bredtveit ved å omgjøre Skien fengsel til kvinnefengsel.
  • Kvinnene på avdeling zulu ved Ullersmo flyttes til andre fengsler fra mandag i neste uke.

– Det er akutt behov for flere ansatte, både for å ivareta innsatte og sikre bedre arbeidsforhold. KDI jobber nå med å omdisponere bemanning fra andre fengsler. Dette kan få konsekvenser for soningsforholdene for menn, men det må vi akseptere når situasjonen er så alvorlig, fortsetter Mehl.

Nytt fengsel ble skrotet

Planene om et nytt fengsel på Bredtvedt møtte enorm motstand blant naboer og Oslo kommune. Derfor ble planene skrotet.

Justisdepartementet påpeker at Kriminalomsorgen det siste året har sett en kraftig økning i kvinnelige innsatte med komplekse utfordringer. Det er så alvorlig at det er nødvendig med strakstiltak, vurderer de.

– Regjeringen var i dialog med Oslo kommune om nytt fengsel på Bredtveit, men dette var ikke ønskelig lokalt. Derfor må vi vurdere andre mulig, avslutter Mehl.

PS! Bredtveit kvinnefengsel ligger plassert på området Bredtvedt. Derfor noe forskjellig begrepsbruk.