– Jeg reagerte med sjokk og sinne, må jeg si. Jeg mister tiltro til dem som bestemmer – de er sta og virker nesten barnslig trassige, sier Lene Haug, leder i folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus.

Fredag 1. april ble det klart at regjeringen vil legge ned Ullevål sykehus, og heller bygge nytt på Aker og Gaustad. Det har skapt reaksjoner. Nå som det ikke lenger opp til bystyret å bestemme, vil det bli enda vanskeligere for folkeaksjonen å stoppe planene for Nye Aker og Nye Gaustad:

– Det føles som et tap for fornuften og demokratiet, og det føles ut som et slag i ansiktet. Det er ingenting med planen til Helse Sør-Øst som er bra.

Mandag kl. 12.00 skal folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus demonstrere mot regjeringens overkjøring av Oslo foran Ullevål sykehus.

– Det blir dyrt, dårlig og liten kapasitet

Ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), er årsaken at det er «det sykehuset i landet med de dårligste byggene.» Hun mener det haster å få på plass nye og moderne sykehus til Oslos raskt voksende befolkning.

Hun viser også til behovet for forutsigbarhet for en planprosess som har vart over tid.

– Oslo kommune har tidligere støttet gjeldende utbyggingsplaner på de avgjørende tidspunktene i planleggingsprosessen, senest i 2018, sa statsråden til Avisa Oslo fredag.

– Det blir dyrt, dårlig og liten kapasitet, er derimot dommen fra Haug.

– Det er en grunn at motstanden mot planene er så stor. Det er uforståelig at regjeringen ikke lytter til fagfolk, partifeller og befolkningen i Oslo. Man må spørre seg om dette er lurt av regjeringen.

Er i mot oppdeling

Haug opplyser om at ifølge Plan- og Bygningsetaten, vil en utbygging av Rikshospitalet på Gaustad kreve å bygge en tunnel eller et lokk over Ring 3, og at det bygges over og sær for Ringveien. Det har derimot Statens vegvesen satt foten ned for.

Folkeaksjonen er imidlertid ikke mot utbygging, men de mener det bør skje på tomter der det plass. De mener også det er risikabelt og medisinskfaglig uforsvarlig å dele opp akuttsykehuset. Når de nye byggene står ferdig, vil det mangle 200–400 sengeplasser. Da må kommunene, pårørende eller private sykehus ta over pasientene, ifølge Haug.

– Denne kampen handler ikke om bygg eller tomter, men om at vi skal ha gode offentlig finansierte sykehus, også i fremtiden – det er derfor alle er så engasjerte, det er fordi vi vil beholde velferdsstaten.

Folkeaksjonen ønsker at regjeringen må komme med alternative løsninger før de setter i gang med det Haug kaller «monstersykehusene til 50 milliarder kroner.»

– Det er mye som ikke er utredet enda, så jeg håper de ramler ned på planen om et Aker sykehus for hele Groruddalen, utbygging av akuttsykehuset på Ullevål og at Rikshospitalet får fortsette som det er. Det er mulig å spare 10–20 milliarder på en slik løsning. Statlig overkjøring av Oslo uten at alternative løsninger er vurdert er rett og slett uhørt.

Stort flertall mot nedleggelse

I februar holdt folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus en større demonstrasjon foran Stortinget. Da møtte 1900 mennesker opp.

Et stort flertall i Oslo kommunes bystyre har tidligere uttrykt motstand mot å legge ned Ullevål sykehus, skrev Avisa Oslo fredag.

– På prinsipielt grunnlag er jeg mot statlig regulering og en sterk tilhenger av lokaldemokratiet, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da Sp, Rødt og Frp spurte han om hvordan han så på en statlig overkjøring i Ullevål-saken.

Ordfører Marianne Borgen har uttrykt at det er «utrolig trist», og Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke mener det er «et alvorlig angrep på lokaldemokratiet.»

Les mer: