– Dette vil jeg følge opp med Plan- og bygningsetaten (PBE), sier Hermstad.

I en serie reportasjer har Avisa Oslo omtalt Urban Boligs avtaler om å huse bydel St. Hanshaugens vanskeligstilte.

Disse inkluderte blant annet bygården Wessels gate 6, der det har vært ulovlig å bo siden 2015. Nå vil Hermstad undersøke om det er ulovlige boliger også i de fire andre bygårdene avtalene omfattet.

– Leiemarkedet i Oslo skal være trygt og reglene er til for at det skal være godt å bo, understreker byutviklingsbyråden.

Avisa Oslo har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Urban Boligeier Thomas Løvsland og advokaten hans angående denne konkrete saken. De har ikke svart.

Les mer om saken:

Les også

I flere år bodde vanskeligstilte i de ulovlige leilighetene. Bydelen visste om det - og betalte

Skal undersøke Nordahl Bruns gate 11

Plan- og bygningsetaten (PBE) varslet fredag kveld at de skulle opprettet en sak på Nordahl Bruns gate 11.

– Vi oppretter sak på adressen, og tar en besiktigelse for å se om dagens bruk er i tråd med tillatelse, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Atle Jan Larsen overfor Avisa Oslo.

En ombygging gjorde at det PBE hadde en ulovlighetssak på bygården i seks år. Det var 24 leiligheter i bygget. Kun fem var godkjent.

I 2020 opphevet PBE ulovlighetssaken.

Bakgrunnen var blant annet at etaten, som hadde mottatt nye tegninger, trodde at flere kjøkken hadde blitt fjernet. Kjøkkenene var imidlertid der fortsatt da to ulike konsulentfirmaer gjorde befaringer senere samme år.

– Det er riktig at det her ble godkjent 1 boenhet i hver etasje i 2015, med ferdigattest i 2020. Så på bakgrunn av det som fremkommer, er det aktuelt å undersøke om det er ulovlige forhold etter plan- og bygningsloven i dag, og da om det er opprettet, eller fortsatt er, boenheter i strid med sist gitt tillatelse, sier byråd Arild Hermstad.

– Misforståelser

Avisa Oslo har siden februar sikret seg og gransket mange tusen sider med dokumenter. Vi har avslørt at gigantavtaler ikke skulle blitt inngått, at Husbanklån ble brukt til å bygge ulovlige leiligheter og at en bygård har vært brannfarlig.

Avisa Oslo har forsøkt å innhente en kommentar fra Urban Boligs eier Thomas Løvsland angående byrådens uttalelser og den nyopprettede PBE-saken.

Verken Løvsland eller hans advokat Christian Eid i Marstrand Advokatfirma har besvart henvendelsen.

Advokat Eid har tidligere svart at Urban Bolig ikke ønsker å gå «inn på enkeltheter» i Avisa Oslos spørsmål. Da Avisa Oslo viste til at Husbanken skal gjennomgå lånene de i sin tid ga firmaet, svarte advokaten:

– På generelt grunnlag ønsker likevel Urban å kommentere at det fremstår som det er flere uklarheter/misforståelser/feil i deres spørsmål. For eksempel fremstår det som det er sammenblanding mellom ulike boligtyper (leiligheter, hybler, rom, enheter, boliger mv.).

Har avsluttet flere avtaler

Urban Bolig søkte i juni om å gjøre endringer på Wessels gate 6, der det i dag er ulovlig å bo. Løvsland har tidligere skrevet følgende i en e-post:

– Konkret antar vi at saken gjelder misforståelser tilknyttet at det tidligere har vært planlagt å bygge om bygården, uten at dette har blitt gjennomført.

Urban Bolig og bydel St. Hanshaugen er blitt enige om å avslutte avtalene knyttet til tre av fem bygårder. Dette inkluderer Nordahl Bruns gate 11 og Wessels gate 6.

Etter anbefalinger i en rapport fra Oslo kommunes internrevisjon fra 2018 har bydelen opplyst at de har gjort et omfattende opprydningsarbeid. Arbeidet inkluderer nye rutiner for boligfremskaffelser, kompetanseheving og opprettelse av en ny boligbehovsplan.

De leier fortsatt leiligheter i Langes gate 3 og Brenneriveien 1B av Urban Bolig.

PBE har ikke ulovlighetssaker på disse byggene. Det samme gjelder Osterhaus' gate 7a, der bydelen ikke lenger har en avtale.