– Det er ingen tvil om at de (FHI og Helsedirektoratet, red.anm.) ikke opplever at de har god nok oversikt og at smitten er veldig høy. Det er masse usikkerhet. Jeg vet ærlig talt ikke hva anbefalingene vil være utover i dag og i morgen.

Med de dystre ordene avsluttet byrådsleder Raymond Johansen sin orientering om koronasituasjonen overfor forretningsutvalget i Oslo. Orienteringen kommer etter omikron-utbrudd i Oslo, noe som igjen har ført til at Vestre Akers bydelsoverlege Jorun Thaulow har slått alarm om at tiltakene ikke holder overfor NRK.

– Det er en uoversiktlig situasjon. Jeg vil be byrådet og sentrale myndigheter veldig raskt se nærmere situasjonen på Oslo vest og vurdere ytterligere tiltak, har Vestre Akers bydelsutvalgsleder Yngvar A. Husebye (H) sagt til Avisa Oslo.

Byrådsleder påpekte på sin side at mye kan skje de nærmeste timene og dagene.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol bekrefter at de mandag jobber med tiltak.

– Vi jobber nå for fullt med kraftigere tiltak som vil bli presentert i morgen. Vi tar beslutninger basert på råd fra Helsedirektoratet og FHI. Jeg har i dag hatt møte med statsforvalterne om situasjonen i kommunene og fått innspill til hvilke tiltak de mener vil treffe best i sin region, skriver Kjerkhol i en mail til Avisa Oslo.

Følger nasjonale tiltak nå

Foreløpig forholder Oslo seg til de nasjonale tiltakene som regjeringen har bestemt. En eventuell lokal koronaforskrift kan først vurderes 14 dager etter at disse nasjonale reglene ble innført natt til torsdag i forrige uke.

– Vi skal gjøre oss erfaringer med hvordan dagens tiltak virker og ikke minst hvordan det nye viruset utvikler seg. Hvor godt beskyttet vi er av vaksinen og ikke minst hvor syke folk blir. På bakgrunn av dette skal vi vurdere hvilke tiltak som er nødvendige, tjenlige og forholdsmessig, sa Johansen.

Det er per nå lite sannsynlig med koronapass som aktuelt tiltak. Johansen meldte at det først kan brukes for å lette i kommunale tiltak, ikke i nasjonale regler som gjelder nå. Det kan først vurderes når Oslo måtte innføre egne tiltak.

– Det er tidligst aktuelt etter 14-dagersperioden, men det er tvilsomt at dette tiltaket er treffsikkert også etter denne perioden, sa byrådslederen overfor kollegaene i forretningsutvalget.

Stor smitteøkning

I forrige uke ble det registrert 6.000 smittetilfeller i Oslo. Det er en økning på 50 prosent fra uka før og det høyeste antallet siden pandemien startet. Samtidig er 86 koronapasienter innlagt på OUS, Lovisenberg Diakonale Sykehus og Ahus.

Dette tallet er fortsatt langt mindre enn 164 innlagte i april, og byrådslederen påpekte at det er tallene for antall innlagte, ikke smittede, som må være styrende for eventuelle tiltak.

– I det samfunnet vi har i dag, tror jeg vi bare skal slå fast og akseptere noe smitte. At det er en del av hverdagen. Derfor er det veldig viktig at folk vaksinerer seg, sa Johansen i sin orientering.

Byrådslederen la til at cirka 10.000 har tatt første dose med vaksine de siste ukene. Kommunen prioriterer å sette doser hos de prioriterte gruppene før jul.