Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel om lyn og torden for deler av Østlandet onsdag. Dette omfatter også Oslo.

Farevarselet er meldt å gjelde fra klokken 12 til 20 onsdag kveld.

– Tordenværet starter i sørvest og beveger seg nordøstover. Det vil være store lokale forskjeller i intensitet og noen steder vil ikke få tordenvær, opplyser Meteorologisk institutt på Varsom.no

Tordenværet kan ifølge dem føre med seg lokalt kraftige vindkast og lokalt kraftige regnbyger. Det vil også være fare for skade på objekter som følge av lynnedslag, og strømforsyningen og TV/internett kan bli påvirket.

– Hagl kan forekomme og kan for eksempel gi forbigående glatte veier. Større hagl kan føre til skade, for eksempel på bil eller avling. Lynnedslag kan føre til brann i bygninger og skog/vegetasjon, heter det i farevarselet.


– Vær forberedt på vindkast

Meteorologisk institutt råder folk om å holde seg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet.

– Følg med på værradar eller lyn.met.no. Koble fra elektriske apparater. Søk ly. Unngå åpne sletter og store trær. Ikke svøm eller bade, råder de.

Du kan følge lynet i sanntid her.

– Det kan være ganske intenst, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl til AO.

Hun understreker at folk må forberede seg på kraftige vindkast mellom klokken 12 og 18.

– Det blir kraftige regnbyger, lyn og torden, og akkurat når det passerer kan det bli kraftige vindkast. Man tenker gjerne ikke på vindkastene, men de kan også være et problem. Nå om sommeren har mange parasoller og løse ting ute. Pass på at du ikke har det.

Hun sier videre at med en slik passasje som er varslet, vil folk oppleve været forskjellig:

– Det kan være noen som ikke kjenner noen ting, mens ett kraftig vindkast kan løfte en trampoline eller lette hagemøbler et annet sted. Er du uheldig og får et kraftig vindkraft, kan det fly vegg imellom, sier Wahl.

Til gjengjeld vil ikke tordenværet vare i veldig mange timer, ifølge meteorologen.

Tips for å unngå lynskader

  • Trekk ut TV-antenne og stikkontakter. Spesielt ladekabler og wifi-rutere som fort blir ødelagt av lynnedslag. Dette er smart å gjøre selv om det ikke er meldt tordenvær når du skal bort.
  • Installer overspenningsvern i stikkontakter og sikringsskap. Sistnevnte må du få en el-installatør til å gjøre.
  • Søk ly. Unngå bading og svømmetur, store sletter, golf- og fotballbaner.
  • Tilpass farten etter kjøreforholdene. Mye regnvær kan gi glatte veibaner.
  • Vær oppmerksom på dyrene – dyr kan ofte bli engstelige for tordenvær.
  • Ha en fulladet powerbank liggende om du trenger strøm.
  • Hold deg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet. Følg med på værradar eller lyn.met.no.

Kilde: Fremtind

Tips for å unngå lynskader

Siden 2019 har Fremtind registrert i overkant av 10.500 skader på innbo som følge av lynnedslag. Det er skader på kjøl og frys som dominerer, etterfulgt av TV og lydutstyr, skriver de i en pressemelding.

– Trekk ut mobilladere og stikkontakter til elektriske apparater, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, som er forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Hun sier de får inn mange skademeldinger som følge av lynnedslag i juni, juli og august. Det varierer imidlertid hvor store kostnader et lynnedslag kan føre med seg.

Saken oppdateres!