(Noblad) – God formiddag. Jeg er lei av snø og vinter. Er det verste over nå?

Meteorolog Eldbjørg Moxnes beroliger journalisten med at det ikke er ventet noen ny periode med sprengkulde frem mot våren.

Langtidsvarselet 21 dager fremover viser at gradestokken stort sett vil vise temperaturer over null grader i Oslo, noen dager blir det trolig over fem varme grader.

– Det kan bli noen tilbakeslag helt ut i april, det kan også komme mer snø. Men noen ny periode med sprengkulde er ikke sannsynlig nå.

I perioder med klarvær vil også sola varme mer og mer og få fart på snøsmeltingen, sier meteorologen. Prognosen viser altså foreløpig at det sakte, men sikkert går mot vår.

Ett lyspunkt i vinterferien

Denne uken derimot er det ikke mye ferievær å skryte av. Det blir stort sett grått, overskyet og regn.

– Unntaket er morgendagen, sier Moxnes.

Onsdag kan det bli perioder med sol og påskestemning utover dagen, så rådet fra meteorologen er å komme deg ut og nyte været. Regn vil stort sett prege hovedstaden resten av ferien.

Det er ventet noe nedbør allerede tirsdag kveld. Trolig kommer dette som regn, selv om det også kan være perioder med underkjølt regn. Det kan i så fall føre til glatte forhold, advarer Moxnes.

Så får vi en regnpause onsdag, men natt til torsdag kommer det en ny runde nedbør. Denne gangen opp til ti millimeter. Torsdagen kan bli preget av tåke og noe opphold utover dagen. Så starter nedbøren igjen natt til fredag, med økende vind utover dagen.

I helgen blir det trolig mindre nedbør, mener Moxnes, men det like fullt grått. Temperaturen vil ligge på litt over null grader.

Noen vårtegn?

– Men tilbake til denne våren, tror du den kommer snart?

– Jeg skjønner at det er mange som ønsker seg vår nå, vinteren har vært lang, sier Moxnes.

Selv om det ikke ligger an til en hetebølge i nærmeste fremtid, ser vi tegn til at temperaturene vil stive jevnt.

– Det betyr at vi får en gradvis smelting. Det er mye tele i bakken så det tar litt tid, men det går gradvis riktig veien.

Den siste perioden av langtidsvarselet begynner vi å nærme oss fem grader pluss flere dager på rad, sier hun.

– Da blir det fart på smeltingen.