Oslo-selskapet Waterise har skapt furore i det politiske miljøet med sine beregninger at de kan tilby en alternativ vannforsyning til rundt en milliard kroner. Langt lavere enn 17,7 som følge milliardsprekken for prosjektet.

Sjefingeniør Lars Hem i Vann og avløpsetaten (VAV) understreker at Waterise er et oppstartsselskap som ikke har hatt et operativt anlegg med kunder.

– Det er ufullstendig og uprøvd. Det å vurdere noe som er uprøvd gjør vi av og til, men å binde opp hele prosessen i noe som egentlig er en idé er meget risikobetont, mener han.

Hem har vært ansvarlig for planprosessen med ny reservevannforsyning. En prosess som varte i flere år før politikerne besluttet å finansiere prosjektet i 2019. Waterise er et så nytt selskap at de ikke eksisterte under planleggingen, men forhørte seg om mulighetene i etterkant.

Sjefingeniøren er tydelig på at det er opp til politikerne i bystyret å bestemme hva som skjer i saken, men stiller spørsmål ved flere aspekter av Waterise som alternativ:

  • Hvor dyrt og energikrevende det egentlig blir.
  • Kvaliteten av vannet.
  • Hvilke ressurser det krever innen drift og vedlikehold.
  • At metoden det ikke er avsjekket med miljømyndighetene
  • Uavklart hva det innebærer å koble vannet fra sjøen og inn på resten av anlegget.

Vil ta tid

Hems erfaringer tilsier også at planprosesser av denne størrelsen vil kreve mye tid for å ha en fornuftig prosess. Det vil fort komme i tillegg til de to årene Waterise anslår at de kan bruke på å bygge den alternativ forsyning.

Politikere i Venstre og FrP vil ha mulighetsstudie på tre måneder som kan vurdere selskapet mer omfattende. Om det vurderer han Hem i VAV:

– Det vil sikkert fint klare å si noe om plasseringen av anlegget og hvordan dette kan gjøres. Men dette anlegget er en liten del av det som skal til for å gi Oslo reservevannforsyning. Det skal mye mer til å bringe vannet opp fra havneområdet og opp til ring 3.

Han svarer at avsalting ble vurdert som metode tidligere i planprosessen og forkastet, men erkjenner at de da vurderte tidligere metoder innen avsalting av sjøvann.

Waterise som selskap eksisterte før senere og er klare på at de ikke deltok i noen prosess for anbud fra begynnelsen av. De påpeker de at deres metode på havbunnen krever mye mindre plass og energi enn hva Oslo kommune har vurdert tidligere.

Gjentatte ganger har det blitt argumentert fra byrådet at avsalting av sjøvann er blitt vurdert og forkastet i prosessen. Senest i forbindelse med denne saken.

– Rensing av saltvann ble grundig vurdert som et alternativ for å sikre Oslo en ekstra vannforsyning, men er blitt forkastet av tekniske, økonomiske og energimessige forhold, svarer Kaia Storvik, byrådssekretær for Raymond Johansen i en e-post.

– Beredskapshensyn for Norges hovedstad tilsier at vår vannforsyning bør være basert på velprøvd teknologi der det er opparbeidet lang erfaring fra sammenliknbare anlegg. Slik er det ikke med dette konseptet for avsalting på havbunnen, fortsetter hun.

– Har bevist at det fungerer

Styrelederen i Waterise påpeker raskt at de har hatt fokus på det internasjonale markedet, og ikke brukt mye tid på å rette seg inn mot Oslo.

– Det er politikerne i Bystyret som har sett Waterise og tenkt at det må være billigere og enklere enn å bore seg gjennom til Holsfjorden. Vi tror også at Waterise sin desalineringsteknologi vil kunne fungere bra for Oslo kommune, og vil selvsagt bidra til en mulighetsstudie dersom dette blir besluttet, svarer styreleder Niels Petter Wright i Waterise.

Når sjefingeniøren i VAV stiller spørsmål ved deres teknologi, kontrer Wright med at desalinering er en godt utprøvd metode og at vannkvaliteten deres er langt innenfor grensene til WHO. Han viser også til at de har testet sitt konsept og sett at det har fungert.

– Det Waterise har gjort, er å ta patenter og drive desalinering under vann. De prosessene vi gjør er kun med kjente komponenter og deler fra olje- og gassnæringen i dag. Vi drifter en teknologi som ikke er ny, men vi setter sammen kjente hyllevarekomponenter til en løsning. Vi har søkt om og fått patenter på dette. Vi har bevist at dette fungerer som bare det. Det som gjenstår for de første prosjektene er å skalere dette opp fra demoanlegg til fullskala anlegg. Det er en mekanisk prosess hvor vi må regne på riktig kubikk og pumpekraft.

– Det er enkle skaleringsprosesser som vi har vist at vi har kontroll på, sier han.

Wright har også en klar formening at en eventuell mulighetsstudie, dersom politikerne skulle beslutte det, må gjøres av en uavhengig part og ikke VAV.

I et digitalt møte med politikere i bystyret tidligere denne uken, svarte Wright at Waterise skal svært nære å lande sin første internasjonale kontrakt.