Onsdag var det duket dor årets nest siste bystyremøte. Møtets hovedsak: Behandling av Oslos kommunebudsjett for 2023.

Det var på forhånd klart at det ville bli flertall for budsjettforslaget, i og med at det var fremforhandlet mellom byrådspartiene Ap, MDG og SV og deres samarbeidsparti Rødt.

– Skriver historie

Aps gruppeleder Andreas Halse, som også er leder for finansutvalget i bystyret, innledet debatten om budsjettet.

Han valgte å trekke from noen momenter fra budsjettet byrådspartiene er særlig stolte av.

– Nå skriver vi historie. Nå skriver vi den historien at i hele Oslo blir det gratis Aks for alle barna. Vi gir et tilbud som omfatter hele byen og som har betydd at på enkelte skoler i Oslo har det gått fra at 20 prosent av barna har vært med til at på alle skoler er det nå over 90 prosent av barna som er med.

Han trakk også frem at det nå er satt av penger til å tilby gratis skolemat til elever i ungdomsskolen og videregående skole.

– Vi gir et godt tilbud som kommer til å bety mye for helse, ernæring, opplevelsen og det å skape et fellesskap på skolen fremover.

Fem punkter

Da de fire partiene la frem budsjettet de hadde blitt enig om, trakk de særlig frem fem punkter:

  • Velferd i bydelene

Det er lagt til et løft på 65 millioner til barnehager, eldreomsorg, ungdomstiltak og andre velferdstilbud som drives av bydelene.

  • Spesialpedagoger

Partiene er enige om å trappe opp byrådets satsing på spesialpedagogikk i barnehagene. De øker bevilningen med 20 millioner kroner.

  • Lavere billettpris for TT-brukere

partiene setter av 10 millioner hvert år fremover for å redusere prisen på reiser for brukere av såkalt tilrettelagt transport (TT)

  • Ungdomsklubber i bydelene

Partiene setter av 12 millioner for å skjerme ungdomsklubber – særlig i ytre by – fra kutt.

  • Juleløft for de som har det tøffest

Partiene er enige om å gi ekstra bidrag til organisasjoner som støtter de som er hardest rammet av stigende priser. Det er satt av to millioner, fordelt på de fire organisasjonene Blå Kors, Evangeliesenteret, Frelsesarmeen og Kirkens bymisjon.