– Dette ryster hele samfunnet. Vi står sammen med alle som er i sorg, dem som er skadet, deres pårørende og alle som nå er redde for å være den de er. De av oss som er skeive må få oppleve støtte og solidaritet fra oss alle, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Det betyr veldig mye for mange å komme sammen når man er i dyp sorg, fortvilelse og sinne som mange føler på. Det er veldig fint at Oslo domkirke åpner dørene på denne måten. Det betyr mye for mange, noe vi også har sett viktigheten av etter andre tragedier, sier ordfører Marianne Borgen til Avisa Oslo.

– Følte på skam

Under en tale i kirken, fortalte stortingspresident Masud Gharahkhani om en samtale han har hatt med en venn av familien og vakt på London pub: Saman.

– Saman grå og var i bunnløs sorg men fortalte også at han følte på skam fordi han er født i samme land som terroristen, sa stortingspresidenten.

Vakten måtte selv trå til for å hjelpe skadde natt til lørdag.

Gharahkhani understrekte fra talerstolen at masseskyteren ikke bør kobles til sitt land eller religion.

– Ondskap er ondskap. Hat er hat. En terrorist er en feig terrorist, fortsatte stortingspresidenten.

Etter gudstjenesten utdyper han til Avisa Oslo:

– Jeg dro det fram for å vise at en feig terrorist er en feig terrorist. Det handler ikke om hudfarge eller religion. Ondskap er ondskap og hat er hat.

– Ga du ham noen råd og i så fall hvilke?

– Jeg sa til ham: «Du skal ikke føle på skam..» Jeg sa: «Tusen takk for at du hjalp folk i en slik situasjon.» Han valgte å stille opp slik som mange andre sivile gjorde for å slå terroristen tilbake og hjelpe folk.

Kirken: sorg og skam

Preses Olav Fykse Tveit fortalte at kirken på sin side kjenner på skam for sin historiske behandling av skeive.

– Nå er vi tydeligere enn før, og vi burde ha sett det før. Nå må vi se det. Motkreftene som vil at det ikke skal være slik, er sterke, og kan skremme oss. For kjærligheten har ikke alltid fått det rommet det skulle ha. Kirken har heller ikke vært så tydelig som vi burde på det. Vi ser med sorg og skam hvilke sår og skader kirkens handlinger og ord har skapt hos skeive, sa han under sin preken.

Han presiserte viktigheten av kjærligheten flere ganger.

– Kjærligheten tar aldri slutt. Nå er det vår oppgave å vise at det er helt sant. Vi kan og vi skal være oss selv, slik vi er. Og å elske de andre slik vi er. Vi kan, og vi skal, skape liv og glede.

Oppfordrer til samhold

Leder i foreningen FRI, Inge Alexander Gjestvang trakk fram viktigheten av samhold i tiden som kommer da han talte til de fremmøtte i Oslo domkirke.

Han fortalte at mange i det skeive miljøet kjente på mistenkeliggjøring og frykt. Spesielt blant dem som har minoritetsbakgrunn.

– De kjente på vår felles sorg og fortvilelse, men må må i tillegg møte den stygge rasismen og islamofobien som kom og vil fortsette å komme. Derfor må vi stå sammen. Sterke, stolte og synlige. Med alle bakgrunner skulder mot skulder.

– Det er mange som har noe å tjene på å splitte skeive miljøer. De skal ikke få en centimeter, sa han videre.

Støre: - Mange kjente det synke i seg

Statsminister Jonas Gahr Støre varslet fra talerstolen at kampen mot diskriminering, fordommer og hat er langt fra over.

– Ugjerningen minner oss om dette. Denne kampen er ikke over. Den er ikke ufarlig, men vi skal vinne den, sammen. Kjære alle sammen i hele landet. I dramatiske korsveier som dette, kan vi ta noen viktige valg hver og en, og som fellesskap. Vi kan aktivt velge å ikke være med ned ekstremismens vei mot splittelse og frykt. Vi kan aktivt hente styrke ved å aktivt vende ryggen mot hatet og volden. I demokratiet er vi ikke enige om alt, og det er demokratiets store kvalitet, at vi kan leve med mangfoldet. Det vi får igjen er så uendelig stort og viktig. Det er styrken i et samhold som har en høyere himmel enn det mangfoldige livet vi lever hver og en av oss. Der minoriteter ikke settes opp mot majoriteten, eller andre minoriteter.

Støre henvendte seg til norske muslimer:

– Jeg vet at mange av dere kjente det synke i seg da det viste seg at gjerningsmannen tilhører et islamistisk miljø. At mange opplever frykt, og uro. Redde for å bli mistenkeliggjort og ansvarliggjort for en handling som ligger så fjernt fra deres tro og verdier. Vit da dette: Vi står sammen. Vi har ett felleskap, og vi har ansvaret for fellesskapet sammen, sa han.

Sondre Justad skal synge

Kronprinsparet skulle etter planen delta, men i en pressemelding skriver Slottet at kronprinsen har fått påvist korona, og at han derfor ikke vil være til stede ved dagens sørgegudstjeneste i Oslo domkirke.

Artist Sondre Justad skal synge.

Saken oppdateres fortløpende med reaksjoner og taler fra gudstjenesten.