– Dette har vi meddelt Høyre, Frp og KrF for kort tid siden.

– Vil dere forhandle bare med Høyre nå?

– Vi er åpne for å gå i forhandlinger med Høyre og å danne mindretallsbyråd med dem. Så vet Høyre at vi også når som helst er klare for å gå i forhandlinger med MDG, sier Bjercke til Avisa Oslo.

– Vil dere overfor Høyre gjenta oppfordringen om å ta inn MDG?

– Den døren står åpen – det vet Høyre godt.

– Synd

H, V, KrF og Frp skulle egentlig runde av sonderingene med de borgerlige mandag. Men det ble aldri noe av.

Tirsdag formiddag bekrefter Venstres Hallstein Bjercke at de trekker seg ut. De vil kun gå inn i et byråd med Høyre – samtidig som de er åpne for en løsning som også inkluderer MDG.

– Det er synd at Venstre trekker seg fra videre sonderinger. Fremskrittspartiet har vært tydelig på at vi ønsker å forhandle med alle de borgerlige partiene, etter valget viste at velgerne i Oslo vil ha en ny politisk retning. For FrP er politisk gjennomslag viktigst, som å fjerne eiendomsskatten, rehabilitere veiene og styrke eldreomsorgen, sier Frps Magnus Birkelund.

– Uheldig signal

KrFs Øyvind Håbrekke sier til AO at han fikk inntrykk av at Venstre hadde bestemt seg før sonderingene startet forrige torsdag.

– Jeg ser med forundring at Oslo Venstre legger seg på en annen linje enn den 60 år lange tradisjonen for samarbeid mellom våre partier for å dra politikken mest mulig mot sentrum. Det sender et uheldig signal, sier Håbrekke.

KrF er fremdeles villig til å fortsette samtalene med de fire partiene.

– Vi er vant til å tenke på Venstre som et åpent og samarbeidsvillig parti. Derfor ser det for meg ut som denne nye linjen passer dårlig sammen med Venstres tradisjon for takhøyde og liberale ideer. Vi kan likevel ikke annet enn ta dette til etterretning.

– Nå er det opp til Høyre, avslutter Håbrekke.

– Det er to veier vi kan lene oss

Avisa Oslo har stilt Venstre-toppen Bjercke følgende spørsmål:

– Hva vil være det parlamentariske grunnlaget for et mindretallsbyråd bestående av Høyre og Venstre?

– Det er to veier vi kan lene oss. Til høyre i form av Frp og KrF, og til sentrum og MDG, sier Bjercke.

Det er spesielt avstandene innenfor klima- og miljøpolitikken, ruspolitikken og verdispørsmål som gjør at et samarbeid med KrF og Frp ikke er mulig, bekrefter Bjercke.

– Sonderingene har ikke gjort oss trygge på at avstanden ville vært noe mindre i forhandlinger, og det er derfor ikke grunnlag fra vår side for å gå videre til forhandlingsstadiet med KrF og Frp, sier Bjercke til AO.

Om den konkrete samferdselspolitiske forskjellen på Frp og Venstre, sier han at de to partiene vil i «stikk motsatt retning».

– Oslo skal bli en grønnere og mer liberal by, sier Hallstein Bjercke.