– Det borgerlige prosjektet er ikke så viktig at Venstre bør stå uten innflytelse, sier Ane Breivik.

Hun er leder av Unge Venstre, opprinnelig fra Bærum, men valgt til Stortinget fra Hordaland som vararepresentant for Sveinung Rotevatn. Breivik er ikke innvalgt i Oslo bystyre.

– Hva legger du i det?

– Jeg tenker som så at Venstres rolle lokalt ikke kan være å berge et borgerlig samarbeid. Dersom vi havner i en situasjon etter lokalvalget der det ser ut til å bli et flertall for et byråd styrt av Arbeiderpartiet og Raymond Johansen, burde Venstre, som et pragmatisk parti, være åpne for å søke samarbeid med det.

Åtte år uten makt

Venstre har sittet i byrådet i Oslo ved to anledninger. De var med i Erling Laes byråd fra 2000 til 2003, og igjen i Stian Berger Røslands byråd fra 2011 til de rødgrønne vant valget i 2015.

Det har med andre ord aldri skjedd at Venstre har sittet i byråd med Arbeiderpartiet.

Et samarbeid mellom Venstre og byrådspartiene er imidlertid ikke helt utenkelig. I fjor vår, da bystyret skulle vedta revidert budsjett for 2022, greide ikke byrådet å finne enighet med Rødt. Kort tid før budsjettet skulle opp til behandling, gikk Arbeiderpartiet til Venstre.

– Byrådet prøvde å få oss med på budsjettforlik i 11. time. Vi forhandlet konstruktivt, men kom ikke i mål, sa Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke til Avisa Oslo den gangen.

Han trodde at man ville greid å komme til enighet dersom partene hadde hatt to dager på seg, i stedet for to timer.

Roser Ap i byene

Breivik er tydelig på at Venstre burde prioritere å få flertall sammen med borgerlig side, men mener at et lokalt samarbeid med Ap i Oslo gir mer mening enn i rikspolitikken.

– I de store byene ser vi at Ap er langt mer progressive enn sine motparter i distriktene. Oslo Ap har blant annet vært pådrivere for rusreformen, de er langt mer positive til økte klima- og miljøambisjoner og en human asyl- og flyktningpolitikk.

– Tror du velgere vil reagere på det dersom Venstre plutselig samarbeider med venstresiden?

– Vi kan ikke forskuttere utfallet av lokalvalget, men det som er åpenbart er at Venstre ikke burde godta en posisjon der vi sitter uten makt i Oslo i 12 år. Det gir i hvert fall ikke kredibilitet eller legitimitet.

Hun ser også særlig én fordel med å skulle samarbeide med Ap.

– Om vi får flertall med Arbeiderpartiet, kan vi også ta makt fra Rødt.

Hardt ut mot Rødt

Breivik mener det også er en klar fordel ved å skulle inngå i et eventuelt samarbeid med det rødgrønne byrådet.

– For Venstres del må vårt mål være å få gjennomslag for vår politikk. Det kan vi få med både Høyre og Arbeiderpartiet. Samtidig kan vi frata Rødt makta.

– Det siste er viktig?

– Den siste tidens debatt om våpenhjelp til Ukraina har vist hvor ekstremt ideologisk drevet partiet er i møte med en uprovosert angrepskrig. Politikken deres tåler ikke møte med virkeligheten.

– Men om partiet er for eller mot våpenhjelp har vel lite å si for lokalpolitikken i Oslo?

– Måten enkelte har fremstått som nærmest Putin-apologeter basert på antiamerikanisme er hårreisende. Og prinsipper har absolutt betydning lokalt.

Hun tror også Arbeiderpartiet kan ha fordel av et samarbeid med Venstre.

– Hvis Ap har lyst til å samarbeide med et radikalt parti som ønsker å senke bompengene og rekommunalisere barnehager – om det er viktigere enn å få til en grønn byutvikling sammen med Venstre – så er det greit nok. Men jeg tror ikke det er i velgernes interesse.