Politimesteren i Oslo tar ansvar for systemsvikt etter drapet på Rahavy Varatharajan (30), og varsler nye tiltak.

– Når vi nå har gått gjennom dokumentene, så ser jeg at vi har systemsvikt og feil, sier politimester Ida Melbo Øystese til VG.

Oslo-politiet sa nei til Rahavys gjentatte forespørsler om voldsalarm og omvendt voldsalarm, etter at en mann brøt besøksforbudet han hadde mot henne en rekke ganger.

– Det er et systemansvar som ligger på mine skuldre. Og da er det viktig for meg å bare være ærlig og åpen om det, legger hun til.

Nå varsler Øystese en rekke nye tiltak etter en totalgjennomgang av saken.

Politimesteren sier at oslopolitiet har systemer, verktøy og egne fagmiljøer som ser på risiko for partnervold og for æresrelatert vold. Men det har de ikke hatt i stalkingsaker, skriver avisen.

Oslo-kvinnen ble skutt og drept inne i en bil utenfor sykehuset i Elverum. 32-åringen hun hadde hatt en kortvarig date med, skjøt seg selv og døde senere på Ullevål sykehus.

Offeret var bosatt i Groruddalen, og hadde over lang tid blitt plaget av 32-åringen hun hadde hatt en date med, en date som varte i to måneder.

– Hun sa de aldri hadde vært kjærester, forteller bistandsadvokat Pirashanthy Sivabalachandran, til Avisa Oslo.

32-åringen, også han fra Oslo, sluttet aldri å forfølge, trakassere eller plage Rahavy, til tross for at han var ilagt et langvarig besøksforbud mot sin eks-date.

32-åringen har innrømmet å ha festet sporingsutstyr ved flere anledninger på bilen hennes som sto parkert på Stovner.

Mannen var ilagt et langvarig kontaktforbud fra 4. august 2023 til oktober 2024 da han skjøt henne i en bil utenfor sykehuset.

Les også

Hvil i fred, Rahavy