Det gjør vondt i hjertet å lese innlegget fra «Kritisk fotballmamma.» i Oslodebatten. Det er alle idrettslederes mareritt å måtte si nei til barn som ønsker å bli med på trening.

Dessverre er det all grunn til å tro at slike historier blir mer og mer vanlige, på grunn av politikernes manglende vilje til å bedre rammevilkårene for idretten - spesielt i Oslo.

«Det finnes mange gode grunner for at barn skal og bør føle seg inkludert i det lokale idrettslaget og nærmiljøet sitt», skriver fotballmammaen. Det er kloke ord. Som bydelsklubb i Oslo Øst er vi bevisst hvilken rolle vi har som inkluderingsarena. Vi vet at klubber som vår bidrar positivt for flere tusen barn og unge, barn og unge som hadde hatt langt mer utrygge rammer uten den tilhørigheten og det fellesskapet idretten gir.

Likevel måtte vi i 2023 gjøre noe vi har jobbet i flere år for å unngå: Vi måtte innføre inntaksstopp for nye medlemmer.

Les også

«Mamma, jeg vil spille fotball igjen!» Det var ikke bare bare

En kvart bane til 75 gutter

Hasle-Løren IL har to baneflater for fotball. Én 11-erbane og én 7-erbane. Medlemsmassen vår har økt jevnt og trutt de siste ti årene, i takt med den enorme fortettingen og boligblokkutbyggingen i nærområdet vårt.

At det er reist tre nye grunnskoler i klubbens nedslagsfelt siden 2013, er et tydelig bilde på at den lokale tilveksten er formidabel blant de yngre generasjonene. Likevel har ingen nye fotballbaner eller idrettsanlegg blitt bygget rundt oss i samme periode. Antallet lag og spillere som trenger banetid er blitt så stort at vi ikke klarer å gi våre medlemmer det tilbudet de trenger og må kunne forvente.

På vår halvannen fulle fotballbane skal vi ha plass til treninger og kamper for:

  • Over 1000 spillere i alderen 5-19 år.
  • 60 lag påmeldt i seriespill. Det er mer enn dobbelt så mange som for ti år siden.
  • I 8-årsklassen har vi hele 75 gutter, som ofte må klare seg med en kvart bane.
  • I 15-årsklassen har vi 60 gutter. Disse må visse økter klare seg med halv bane.
  • Vår aktivitet i barnefotballen er foreldredrevet. Det samme gjelder delvis i ungdomsfotballen. Dette innebærer et press på å trene i tidsrommet kl. 17-20, selv med stor fleksibilitet hos de frivillige.

KOMMENTAR:

Les også

Fotballøkka er borte og nye blokker har tatt over. Regnestykket går ikke opp

Tomter reguleres til nye boliger

Vi har flere tomter i nabolaget som hadde vært mulige å bruke på nye baneflater for barn og unge, men de reguleres i stedet til nye boliger. Befolkningsveksten fører til at presset på vår altfor begrensede baneflate bare øker, uke for uke. Derfor må vi gi barn og deres foreldre den tunge beskjeden om at det ikke er plass til flere hos oss.

Det går utover oss som klubb, det går utover idretten, og det går utover de enkelte barn og unge som mister den muligheten vi ønsker å gi dem. Og det går utover storsamfunnet. Men det er ingen annen utvei, vi får det ikke til lenger.

Politikerne vet det. Vi har fortalt dem om de bekymringsfulle utsiktene i flere år. Nå er det ikke bare utsikter lenger. Idrettslag som vårt må daglig si nei til barn - fordi politikerne daglig sier nei til å bygge idrettsanlegg.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Byens mest utskjelte strøk er bedre enn sitt rykte

Les også

NFF Oslo: Det er bygget tusenvis av nye boliger, men ingen fotballbaner

Les også

Ingen «pornopenger» eller rike onkler

Les også

«Ungen min tåler da ikke å tape»