Et nytt forslag til småhusplan ble lagt frem i bystyret før påske. I hovedtrekk kan det bety færre hus tett i tett, og mer hage og grøntområder. På Nordstrand, der jeg bor sammen med min mann og våre tre barn, blir forslaget hos mange tatt i mot med åpne armer.

LES OGSÅ: Hasteinnfører full stopp: – I praksis kroken på døra for bygging av småhus i Oslo

Bare for svært rike?

Slik forslaget ser ut frykter jeg at det som allerede er en drøm for mange, i realiteten blir fullstendig umulig. Kun en liten gruppe svært rike mennesker vil ha muligheten til å kjøpe seg et hus innenfor Oslos bygrense. At det bygges ut flere hus i store villahager har vært barnefamilienes mulighet til å komme seg ut av gryta og få et nytt hus, men likevel leve det gode Oslo-livet en trikke- eller T-banetur unna sentrum.

Selvfølgelig er det ikke en menneskerett å bo i hus med hage 15 minutter fra sentrum, men all den tid resten av byen fortettes, så skal villaeiere på Nordstrand, Ullern eller Røa sitte med over et halvt mål tomt - hver?

Når pensjonisten flytter ut av det gamle huset, flytter det inn fire nye barnefamilier. Det blir nye lekekamerater, liv i gata og en mulighet for enda flere til å bli innenfor bygrensen. Sånn var det for oss:

På vår tomt var det før ett hus. Så ble det bygget tre, og det gav oss muligheten til å kjøpe ett av dem og flytte fra leiligheten på Bjølsen.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Allerede umulig å finne et hus til under ti mill

Det er allerede få hus på markedet i Oslo. For øyeblikket er det ifølge et raskt søk på Finn.no rett i overkant av 100 eneboliger på markedet i Oslo. Det er en grunn til at folk flokker seg til Follo, Lørenskog, Nittedal og Bærum. Når de får barn vil de helst ha hus og hage.

Ser man på hvilke områder småhusplanen faktisk omfatter er det i all hovedsak allerede svært privilegerte områder: Ullern, Røa, Nordstrand, Risløkka, Godlia og Høybråten for å nevne noen. Her er det allerede umulig å finne et hus til under ti millioner kroner, og i noen områder er det allerede dyrere.

Utbyggere raser, naturlig nok

Hvis husbyggingen stopper helt opp på grunn av småhusplanen, frykter jeg at flere folk vil drive ut av Oslo. Det blir en svært liten svært privilegert elite som vil ha muligheten til å kjøpe seg et hus å bo i med familien, med postnummer i Oslo.

Utbyggerne raser naturlig nok. Mange har tjent seg svært rike på å kjøpe opp eplehager, og bygge mange hus på samme tomt. De har ifølge kritikerne drevet «maltraktering av områdene som er berørt av småhusplanen.» Også i min gate har det de siste årene vært mange utbyggingsprosjekter, der et hus på en stor tomt har blitt flere nye.

Å ta hensyn til bevaringsverdige bygg, trær og miljø, å sørge for at naboer ikke pålegges millionutgifter som følge av utbygging og å sikre gode boområder må være mulig å få til uten å fullstendig strupe muligheten til å bygge noe som helst nytt.

Vi må faktisk tåle å bo tettere i denne byen - også i villastrøkene.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos nye debattside Oslodebatten

Les også

I den lille gaten der jeg bor får ikke husene puste

Les også

«Tenk om isen bryter og du dør!», skrek han til meg

Les også

Det er fremmet påstander om oss som ikke kan stå uimotsagt

Les også

«Oslo, dere skal ikke tro at dere er noe»