Det bekrefter Vikens fylkesråd for finans Edvin Søvik (Ap) overfor Avisa Oslo.

I plenum garanterte han og fylkesråd for samferdsel Olav Skinnes (Sp) for at de skulle «finne en løsning» for Majorstua stasjon dersom Oslo stemmer for Fornebubanen.

– Hva slags løsning snakker dere om?

– Det er den rimeligste versjonen som er aktuell: å oppgradere Majorstuen stasjon for å få til flere avganger på T-banenettet og på Oslo øst. Det vil vi ta på fylkestinget og foreslå der, svarer Søvik.

Vil legge ut for en fjerdedel av kostnadene

Nærmere bestemt kommer fylkesrådet til å foreslå at oppgradering av Majorstua stasjon tas med i handlingsplanen for 2024. Viken planlegger å legge ut for 25 prosent av stasjonens totale kostnader.

Edvin Søvik anslår at de 25 prosentene utgjør 225 millioner kroner, men understreker at estimatet er usikkert.

Avisa Oslo får bekreftet av Viken Høyres gruppeleder Anette Solli at hennes parti vil støtte forslaget. Dermed ligger det an til flertall på fylkestinget.

Under torsdagens pressekonferanse sa fylkesråd Søvik at det ikke per i dag er mulig for Viken å innfri Oslo Aps helhetlige krav.

Disse innebærer blant annet at Viken skal ta en høyere eierandel av Fornebubanen, gi av sine grunneierbidrag og ta en større del av risikoen ved nye budsjettoverskridelser. Mye av misnøyen blant Oslo-politikerne bunner i følgende: At Fornebubanen anses som et prosjekt som gir mer nytte for Viken enn Oslo.

– Vil bli flere avganger

– Har du noen forståelse for det synspunktet?

– Nei, jeg har ikke det.

– Hvorfor ikke?

– Det blir mange Oslo-folk som skal benytte Fornebubanen for å komme seg på jobb. Flere av stasjonene ligger i Oslo. Skøyen og Lysaker kommer til å være blant de mest trafikkerte på den nye banen, som vil koble seg på resten av T-banenettet, svarer Søvik.

– Og man vet at banen vil redusere busstrafikk og biltrafikk inn i Oslo, og vil gi byutvikling som demper boligpresset i Oslo. Så jeg er uenig i den beskrivelsen, sier Vikens fylkesråd.

Med Majorstua stasjon-løftet har Søvik også en beskjed til dem som har fryktet at Fornebubanen ikke vil gagne Oslo øst.

– Det vil bli flere avganger på Grorudbanen og oppgraderingen av Majorstua stasjon vil komme Oslo øst til gode, sier Vikens fylkesråd Edvin Søvik til Avisa Oslo.

– Skulle egentlig bare mangle

Avisa kjenner imidlertid til at det er stor usikkerhet rundt hvorvidt Majorstua stasjon-løftet til Vikens fylkesråd er nok til å skaffe Fornebubanen i Oslo Ap og SV.

– Det skulle egentlig bare mangle, sier en kilde til Avisa Oslo.

Flere kilder sier at mye nå avhenger av de videre samtalene med Viken.