– Det er et enormt ønske om å hjelpe. Det er utrolig fint, og noe jeg tror alle kjenner på i den situasjonen som er nå, sier byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Rina Mariann Hansen til Avisa Oslo.

Hun snakker om det store antallet mennesker som har tatt kontakt med Oslo kommune sentralt og bydelene. Fellesnevneren er at de ønsker å bidra med noe for å hjelpe ukrainske flyktninger.

Nå har Oslo kommune på sine hjemmesider lagt ut informasjon om hvordan man som oslobeboer kan hjelpe til. Der bes personer som vil tilby husrom til ukrainske flyktninger om å ta kontakt på følgende e-post: flyktningerioslo@oslo.kommune.no.

Samtidig ber kommunen de som tar kontakt avklare:

  • Hvor mange soverom boligen har.
  • Om det er en egen boenhet med eget bad og kjøkken eller om noen slike rom er felles.
  • Omtrentlig antall kvadratmeter.
  • Postnummer eller navn på bydel boligen ligger ifra.
  • Når og hvor lenge du kan leie ut eller låne ut boligen.

På Oslo kommunes hjemmesider henvises det også til egne prosjekter for å hjelpe flyktninger i bydel Ullern og bydel Østensjø.

Om du ønsker å være tilgjengelig for å bli fosterforelder, ber kommunen deg ta kontakt via fosterhjem@bfe.oslo.kommune.no eller 457 26 422. Samtidig anbefales personer som vil bidra til med å be folk på middag, være flyktningguide eller være med på fritidsaktiviteter om å ta kontakt med frivillige organisasjoner som Oslo Røde Kors, Caritas, Frivillig.no, Kirkens Bymisjon eller Norsk Folkehjelp.

Da Avisa Oslo intervjuet byråd Hansen, fortalte hun at alle femten av Oslos bydeler blitt bedt om vurdere sin egen kapasitet, mens byrådet vurderer mulige eiendommer som kan brukes til å huse flyktninger.

En utfordring er at det er så usikkert hvor mange flyktninger Oslo vil bli bedt om å ta imot.

Når det kommer en forespørsel fra staten om at Oslo skal motta flyktninger, kommer kommunen i første rekke til å belage seg på de eiendommene de selv klarer å skaffe til veie.

Nøyaktig hvilke eiendommer dette blir, er uklart. Men byråd Hansen forklarer at dersom antallet flyktninger blir så stort at Oslos egne eiendommer ikke er store nok, vil de benytte seg av boligene privatpersoner stiller til disposisjon.

– Vi kommer til å gjøre en vurdering av om disse boligene er egnede, sier Ap-politikeren.

Rina Mariann Hansen understreker at kommunen allerede får mange henvendelser fra folk som gjerne vil gi andre former for hjelp enn husly. Dette kan være alt fra de som vil gi klær og bidra med logistikk til folk som vil bidra med sosialt samvær og språkkunnskaper.

– Der er det ulike hjelpeorganisasjoner som har hovedrollen og vi har jevnlige dialogmøter med dem om dette, sier byråden til Avisa Oslo.