Påtalemyndigheten ber om fire ukers varetektsfengsling av terrorsiktede Zaniar Matapour (43), der alle ukene er med brev- og besøksforbud. I tillegg ber de om at to av ukene er i fullstendig isolasjon.

Det bekrefter politiadvokat Ingvild Myrold til Avisa Oslo mandag ettermiddag.

Hun opplyser videre at de etterforsker for fullt, og at terrorsiktelsen ikke er svekket.

Fortsatt ikke avhørt

Myrold sier de har håp om å gjennomføre avhør av Matapour, men at det ikke er noen endring i situasjonen mandag ettermiddag. 43-åringen har så langt nektet å la seg avhøre, inntil politiet går med på hans krav om at et avhør skal filmes og publiseres offentlig uredigert.

– Vi står klare til å ta imot hans forklaring når han ønsker det, sier hun.

– Kan det være aktuelt bare å ta opp lyd?

– Det er viktig for oss at hans rettssikkerhet blir ivaretatt og å sikre notoritet. Vi er i dialog med forsvarer og skal finne en løsning sammen. Kan ikke si noe mer om hvordan den løsningen blir.

Matapour har også nektet å snakke med en sakkyndig, ifølge politiadvokaten.

– Siktede er vurdert av en lege og klarert for å sitte i varetekt. Vi har forsøkt å gjennomføre foreløpig judisiell observasjon med sakkyndig, men han har nektet å prate med ham. Det er naturlig for oss å be rettsoppnevnt sakkyndige vurdere hans psykiske helse. Spesielt fordi det er en så alvorlig sak.

Ti personer skutt

Rettsmøtet går som kontorforretning mandag, noe som betyr at siktede ikke møter i retten. Kjennelsen fra Oslo tingrett er ventet senere mandag.

I tillegg til terror er Matapour siktet for drap og drapsforsøk etter skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag. Han er godt kjent for politiet fra tidligere.

Ifølge Myrold er det ti personer som er skutt.

– Flere er alvorlig skadet, men ingen er livstruende skadd, sier hun til Avisa Oslo.

Matapour løsnet en rekke skudd mot utestedene Per på Hjørnet og London Pub. Utenfor Per på Hjørnet ble Jon Erik Isachsen (54) og Kåre Arvid Hesvik (60) drept.

80 personer avhørt

Mandag ettermiddag er om lag 80 personer avhørt i saken. Det dreier seg om både fornærmede og vitner.

– Det gjenstår også mange avhør. Det var mange personer til stede, i tillegg til at vi ønsker å vite mer om siktede. Derfor ønsker vi også informasjon fra personer som kjenner ham, sier Myrold.

Hun kan videre opplyse at politiet har sikret omfattende videomateriale fra natt til lørdag.

– Selve hendelsen er godt belyst. Det er video av fra da han starter til å skyte, til han blir pågrepet, sier Myrold.

Krevende åstedsarbeid

Samtidig omtaler hun åstedet som krevende.

– Det er både innendørs og utendørs, og strekker seg over et stort område. Det er gjort grundige åstedsundersøkelser, som vil gi god og viktig informasjon.

Politiet har sikret våpnene som ble brukt i angrepet, men de er foreløpig tilbakeholdne med å kommentere detaljer rundt dem.

– Det er tatt beslag i en pistol og et maskingevær. De er begge av eldre dato og uregistrerte. Noe mer enn det kan jeg ikke si nå, sier Myrold.